Linkovi

Tužilaštvo traži 33 godine zatvora za bivšeg vođu ozloglašenih "Ponosnih momaka"


Tario, koji nije bio direktni učesnik demonstracija i upada u Kapitol, glavna je meta onoga što je postalo najveća istraga Ministarstva pravde u američkoj istoriji. (FOTO: AP/Allison Dinner)
Tario, koji nije bio direktni učesnik demonstracija i upada u Kapitol, glavna je meta onoga što je postalo najveća istraga Ministarstva pravde u američkoj istoriji. (FOTO: AP/Allison Dinner)

Sekretarijat za pravosuđe traži 33 godine zatvora za Enrikea Tarija, bivšeg vođu grupe Praud bojs (Proud Boys, "Ponosni momci") osuđenog za pobunu u jednom od najozbiljnijih slučajeva proizašlih iz napada na američki Kapitol, navodi se u sudskim dokumentima.

Ako sud tako odluči, to će biti daleko najduža kazna izrečena u masovnom procesuiranju nereda 6. januara 2021.

Do sada je najdužu kaznu od 18 godina zatvora, dobio Stjuart Rouds, osnivač grupe "Oath keepers" (Čuvari zakletve), kojem je suđeno u odvojenom slučaju.

Tarija, koji je svojevremeno bio predsednik ekstremističke grupe krajnje desnice, i trojicu njegovih saboraca osudila je vašingtonska porota zbog optužbe da su kovali zaveru da blokiraju prenos predsedničke funkcije.

Nadali su da će tako u Beloj kući zadržati Donalda Trampa pošto je republikanski predsednik izgubio izbore 2020.

Tario, koji nije bio direktni učesnik demonstracija i upada u Kapitol, glavna je meta onoga što je postalo najveća istraga Ministarstva pravde u američkoj istoriji.

On je predvodio neofašističku grupu – poznatu po uličnim borbama sa levičarskim aktivistima – kada je Tramp rekao “Ponosnim momcima” da „ostanu po strani“ tokom prve debate sa demokratom Džoom Bajdenom.

Tokom višemesečnog suđenja, tužioci su tvrdili da su "Ponosni momci" sebe smatrali pešadijom koja se bore za Trampa dok je republikanac širio laži da su ga demokrate pokrale na izborima i da su bili spremni da krenu u rat kako bi zadržali na vlasti svog lidera.

„Oni su na Kapitolu sračunato upotrebili silu kako bi nametnuli vlastitu političku volju izabranim zvaničnicima i tako poništili izborne rezultate”, napisali su tužioci u podnesku sudu.

“Cilj te desničarske pešadije bio je da održe njihovog vođu na vlasti, ali nisu uspeli. Oni nisu heroji, oni su zločinci.”

Tužioci takođe traže 33-godišnju kaznu i za jednog od optuženih, Džozefa Bigsa sa Ormond Biča na Floridi, samoproglašenog organizatora "Ponosnih momaka".

Oni traže od sudije da izrekne 30-godišnju zatvorsku kaznu za Zakarija Rela, koji je bio predsednik ogranka organizacije u Filadelfiji, 27 godina zatvora za Itana Nordiana iz Oburna u Vašingtonu, tamošnjeg lokalnog vođu, kao i 20 godina za Dominika Pecolu, člana iz Ročestera, u državi Njujork.

Pecola je oslobođen optužbi za pobunu, ali osuđen za druge ozbiljne optužbe.

Tario nije bio u Vašingtonu 6. januara, jer je uhapšen dva dana ranije u odvojenom slučaju i naređeno mu je da napusti glavni grad. Međutim, tužioci su tvrdili da je on organizovao i režirao napad “Ponosnih momaka” na Kapitol.

Advokati odbrane su tvrdili da nije bilo zavere i plana za napad na Kapitol, i nastojali su da prikažu "Ponosne momke" kao neorganizovani klub ljubitelja pića čiji članovi su spontano učestvovali u neredima podstaknuti Trampovim predizbornim besom.

Tariovi advokati tvrde da je Tramp krivac što je podstakao gomilu ispred Bele kuće na „paklenu borbu“.

Advokati članova grupe "Ponosni momci" kažu da su kazne koje su predložili tužioci ekstremne.

Napominjući da je haos 6. januara podstaknut Trampovim lažnim izbornim tvrdnjama, advokat Bigsa i Rela rekao je sudiji da bi „verovanje glavnokomandujućem i slušanje njegovog poziva trebalo da donesu neku meru ublažavanja“.

„Optuženi nisu teroristi. Kakve god ekscese da su napravili 6. januara 2021. i koliko god ozbiljno potencijalno mešanje u miran prenos vlasti usled događaja tog dana, decenija ili više iza rešetaka je preterana kazna“, napisao je advokat Norm Patis.

Kao i u slučaju Roudsa i drugih “Čuvara zakletve”, tužioci pozivaju da se primene pojačani propisi za terorizam, što može da dovede do duže zatvorske kazne, uz argument da su "Ponosni momci" pokušali da utiču na vladu kroz „zastrašivanje ili prinudu“.

Okružni sudija Amit Mehta složio se tada sa tužiocima da bi zločini “Čuvara zakletve” mogli biti tretirani kao „terorizam“, ali je ipak osudio Roudsa i ostale na zatvorske kazne kraće od traženih. Tužioci su tražili od Mehte da Roudsa osudi na 25 godina zatvora.

Tario i drugi optuženi u ovom slučaju biće osuđeni pred federalnim sudom u Vašingtonu posle niza saslušanja koja će voditi okružni sudija Timoti Keli.

To je ista zgrada suda u kojoj se Tramp ovog meseca izjasnio da nije kriv u slučaju koji je pokrenuo specijalni advokat Džek Smit optužujući ga da je nezakonito planirao da poništi volju birača i gubitak izbora u duelu sa Bajdenom. Tramp je negirao bilo kakvu krivicu.

Tario i trojica saboraca takođe su osuđeni za dve iste optužbe sa kojima se Tramp suočava: ometanje Kongresa da potvrdi Bajdenovu pobedu i zaveru da se ometa Kongres.

XS
SM
MD
LG