Linkovi

Pet godina zatvora za napad na fotografa AP i policiju 6. januara


ARHIVA - Nalog za hapšenje Rodnija Milstrida iz Merilenda (Foto: AP /Jon Elswick)
ARHIVA - Nalog za hapšenje Rodnija Milstrida iz Merilenda (Foto: AP /Jon Elswick)

Čovjek koj je napao fotografa agencije Asošijeted presa i bacio palicu i dimnu bombu na policajce koji su 6. januara 2021. godine obezbjeđivali američki Kapitol osuđen je u petak na pet godina zatvora.

Rodni Milstrid (56) iz Merilenda je 6. januara "bio pripremljen za borbu" tako što je ubrizgao steroide i naoružao se drvenom palicom dugom više od metra koju je predstavljao kao jarbol, saopštili su tužioci.

"Počeo je da uzima steroide nekoliko nedelja prije 6. januara da bi bio spreman zato što, kako je rekao, neko mora da ‘visi zbog izdaje" i zato što bi moglo da dođe do tuče", naveli su tužioci u sudskom podnesku.

Tužilac je sudiji okružnog suda pokazao video snimke Milstridovih napada ispred Kapitola. Milstrid je sudiji rekao da mu je bilo bolno da gleda svoje nasilne postupke i da sluša svoje agresivne poruke tog dana.

"Znam da sam pogriješio tog dana", rekao je optuženi.

Sudija je naveo da vjeruje da se Milstrid pokajao.

"S druge strane, riječ je o veoma ozbiljnom ponašanju", dodao je sudija.

Jedan od policajaca je zadobio potres mozga kada je Milstrid policajce gađao drvenom palicom.

"6. januar će do kraja života biti u mom pamćenju i noćnim morama. Posljedice domaćeg terorističkog napada će uvijek biti prisutne", rekao je policajac Devan Gaudi sudiji.

Gaudi je Milstridu poručio da će "uvijek biti smatran domaćim teroristom i izdajicom" zbog postupaka 6. januara, i da mu to "donosi određeni mir". Gaudi je u međvremenu napustio policiju.

Tužioci su tražili zatvorsku kaznu od 6 godina i 6 mjeseci za Milstrida, koji je radio u postrojenjima za naftu i gas.

U pismu sudiji, prije izricanja kazne, optuženi je rekao da razumije koliko su njegovi potezi bili pogrešni 6. januara i da je naučio lekciju.

"Shvatio sam da postoje mirni i adekvatni načini da se izrazi nezadovoljstvo vladom", napisao je Milstrid koji je uhapšen 2022. godine u Koloradu, gdje je radio. U aprilu je priznao krivicu za optužbe za napad i posjedovanje neregistrovanog oružja.

U njegovoj kući u Merilendu pronađeni su oružje i municija, uključujući i neregistrovanu poluautomatsku pušku AR-15. U njegovoj hotelskoj sobi u Koloradu, istražitelji su pronašli 94 bočice koje su sadržavale nelegalni steroid.

Bijesan zbog rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine, Milstrid je na društvenim mrežama upućivao nasilne i prijeteće poruke, uoči napada 6. januara. Krajem decembra, raspitivao se kako da se pridruži esktremno desničarskoj grupi "Ponosni momci" čije su bivše vođe osuđene na duge zatvorske kazne zbog napada na Kapitol.

Milstrid je 6. januara vozom došao u Vašington, a zatim prisustvovao mitingu tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa blizu Bijele kuće, prije nego što se sa ostalima zaputio ka kompleksu američkog Kongresa.

Dok je policija pokušavala da uspostavi kontrolu nad učesnicima nemira, Milstrid je bacio drvenu palicu na policiju i pogodio policajca koji je kasnije liječen zbog potresa mozga. Takođe je policiju gađao dimnom bombom.

Zatim se pridružio drugim učesnicima nereda i napao fotografa AP-a. Na Fejsbuku je uživo informisao prijatelje o nemirima, te da je bio "dobar osjećaj", kada je napao fotografa.

Za taj napad su optuženi i drugi učesnici nemira. Jedan od njih, Alan Bajrli iz Pensilvanije, prošlog oktobra je osuđen na dvije godine i 10 mjeseci zatvora.

Više od 1.100 ljudi optuženo je za krivična djela zbog napada na Kapitol. Više od 650 je proglašeno krivim, od kojih je dvije trećine osuđeno na zatvorske kazne od tri dana do 22 godine. U nemirima, podstaknutim neosnovanim Trampovim tvrdnjama da su izbori 2020. bili pokradeni, ranjeno je više od 100 policajaca.

XS
SM
MD
LG