Linkovi

Australijski naučnici testiraju novi tip goriva


Automobil Tojota Mirai na gorivne ćelije pred punjenje vodonikom koji je proizvela Organizacija za naučno i industrijsko istraživanje Komonvelta (CSIRO)
Automobil Tojota Mirai na gorivne ćelije pred punjenje vodonikom koji je proizvela Organizacija za naučno i industrijsko istraživanje Komonvelta (CSIRO)

Australijski naučnici testirali su dva automobila koje pokreće gorivo bez ugljenika dobijeno iz amonijaka. Tim istraživačke agencije australijske vlade - Organizacije za naučno i industrijsko istraživanje Komonvelta (CSIRO) - tvrdi da će ova nova tehnologija omogućiti da se izuzetno zapaljivi vodonik bezbedno transportuje u obliku amonijaka i koristi kao gorivo.

Istraživači su pronašli način da upotrebom tanke membrane pretvore vodonik napravljen u Australiji u amonijak, koji bi mogao da se bezbedno prebaci u Aziju i delove Evrope. Kada stigne na destinaciju, tečni amonijak bi se onda ponovo pretvorio u vodonik i koristio za pokretanje automobila i autobusa, ali i za stvaranje struje i industrijske procese.

Direktor CSIRO-a Dejvid Haris kaže da je “posebna stvar kada je reč o ovoj tehnologiji to što omogućava proizvodnju vrlo čistog vodonika direktno od amonijaka, preko sistema membrana”.

Tehnologiju podržavaju japanski proizvođač motornih vozila "Tojota" i južnokoreanska kompanija "Hjundai".

"Prekretnica za energiju"

Naučnici tvrde da se od vodonika, izuzetno zapaljivog gasa, koji može da bude nestabilan i težak da se bezbedno transportuje, pravi gorivo za automobile niske emisije. Australijski tim opsijue tehnologiju s membranom koja odvaja ugljenik od drugih gasova kao “prekretnicu za enegriju”.

Kler Džonson, izvršna direktorka industrijskog udruženja "Hydrogen Mobility Australia" smatra da bi ovo pionirsko istraživanje zauvek moglo da promeni sektor transporta.

“Vidimo ga kao izuzetno uzbudljivu priliku da transportni sektor prestane da koristi ugljenik, ali id a se Australija pozicionira kao jedan od vodećih snabdevača vodonikom za čitav svet. Međutim, postoji i konkurencija u toj oblasti. Norveška, Bruneji i Saudijska Arabija već su istakli svoje namere da budu izvoznici vodonika širom sveta”.

U Australiji nema mnogo automobila na vodonični pogon, ali ih je na desetine hiljada u Japanu, Južnoj Koreji i Singapuru. Južnokorejska vlada nedavno je objavila planove za dodatnih 16.000 vozila na vodonično gorivo i 310 posebnih stanica za punjenje goriva.

XS
SM
MD
LG