Linkovi

Ćelijsko gorivo - tehnologija za budućnost?


Vozila na vodonik
Vozila na vodonik

Ukoliko želite automobil, imate tri opcije – benzinac, hibrid na benzin i bateriju, ili potpuno električno vozilo. Međutim, pojavila se i četvrta opcija – vozila na vodonik, za koja neki proizvođači smatraju da će biti gorivo budućnosti.

Tojota prodaje svoj model Mirai još od 2014, ali do sada je prodato oko svega 4.000 tih vozila na vodonične ćelije. Tojotin predsednik Takeši Učijamada je ipak ubeđen da će ćelijsko gorivo biti tehnologija koja će pokretati vozila budućnosti – vozila koja neće emitovati štetne gasove.

“Moramo da razmotrimo dve glavne stvari. Prvo, kako da stvorimo društvo koje će emitovati manje ugljen-dioksida. Druga stvar je obezbediti stabilan izvor energije za budućnost. Imajući to u vidu, vodonik ima ogroman potencijal”.

Ćelijsko gorivo je mešavina vodonika sa kiseonikom iz vazduha iz koje se stvara elektricitet za pokretanje motora. Nema izduvnih gasova, a jedino što se emituje su elektricitet, toplota i voda.

“Vodonik je svakako pogodniji za korisnike od električnih vozila. Vozni domet je duži, a potrebno je isto vremena da se kola napune vodonikom kao što je potrebno da se napune benzinom”.

Pogodnija u teoriji, ali u stvarnosti u Sjedinjenim Državama postoji samo mali broj vodoničnih stanica. Ta vozila su takođe znatno skuplja od električnih ili hibridnih.

“Izgleda da je moguće. Ako bi mogla da se modernizuju u priuštiviju tehnologiju za masovnu proizvodnju, onda bi mogla da postanu popularnija. Ali teško je reći jer su navike našeg društva duboko ukorenjene u ono što znamo, a to su benzin i električna vozila”, ističe Džozef Kaparela iz časopisa "Car and driver".

Tojota je objavila da želi da proda 30.000 kola na vodonične ćelije do 2020. Krajnji cilj je da se emisije štetnih gasova do 2050. godine smanje za 90 odsto u odnosu na nivoe iz 2010.

XS
SM
MD
LG