Linkovi

Ekološka kola - zvezde sajma u Tokiju


Sajam automobila u Tokiju
Sajam automobila u Tokiju

Polako ali sigurno, globalna auto industrija sve više ide ka vozilima koja manje zagađuju okolinu, dovoze nas do željene destinacije bez potrebe da uložimo mnogo truda

U isto vreme, ti automobili omogućuju da budemo povezani sa ostatkom sveta. Ekološka kola koja se samostalno kreću definitivno su zvezde ovogodišnjeg Sajma automobila u Tokiju.

Verovatno se nećemo skoro voziti u takvom automobilu, ali izvor energije koji se koristi za pokretanja Tojotinog koncepta FCV Plus, uskoro bi mogao da napaja naša kola. Podstaknuti vladinim subvencijama, japanski proizvođači automobila u saradnji sa svojim američkim i evropskim partnerima, promovišu ekonomiju na bazi vodonika.

Želimo društvo koje proizvodi, koristi i povezuje se vodoničnom energijom”, kaže direktor Honde Tahakiro Hačigo.

Hondin poznatiji model, Clarity, može da se pohvali integrisanim pogonom na vodonične ćelije, čiji su jedinstveni sklop motora i menjača za 30 odsto manji nego oni u modelu iz 2008. godine.

Ovaj model ima električni generator energije koji sagoreva vodonik – element koji je najzastupljeniji u univerzumu. Kola na vodonični pogon su tiha, efikasna i ne emituju štetne gasove. Clarity će se naći u prodaji u Japanu početkom marta iduće godine, a u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama ubrzo posle toga.

Drugi proizvođači, među kojima su Nisan i Folksvagen, nastavaljaju da razvijaju vozila sa pogonom na baterije, pogotovo za ogromno kinesko tržište gde vlada nudi subvencije kupcima električnih i hibridnih automobila.

Mi smo u poslu sa električnim kolima već dugo i imamo nameru da nastavimo da budemo vodeći u toj tehnologiji”, najavljuje generalni direktor Nisana Karlos Gošn.

Folksvagen je predstavnio novu verziju svog hibrida Tiguana, koji može da izveze do 50 kilometara na električni pogon, a ima i solarni krov za duže vožnje.

“U zavisnosti od količine sunca, on može da ide i dalje od toga. To je zbog toga što solarni modul može da pruži dovoljno energije za dodatnih hiljadu kilometara godišnje”, ističe generalni direktor Folksvagena Herbert Dijes.

Nekoliko ponuđenih modela ima i određeni stepen autonomne vožnje. Nisan, čiji IDC Concept ima najnapredniju tehnologiju u tom sektoru, kaže da će sve više integrisati tu tehnologiju u svojim modelima od sada do 2020. godine.

Potpuno radikalni koncept ideje kola koja se sama voze dolazi iz Jamahe, koja je prikazala robota nalik čoveku, koji vozi motor. Iz Jamahe poručuju da bismo umesto skupih vozila koja se sama kreću, uskoro mogli da počnemo da koristimo usluge robota koji bi nas vozili u običnim kolima.

XS
SM
MD
LG