Linkovi

Uskoro jeftinija "zelena" kola


Velike kompanija nastoje da svoja ekološka vozila učine još priuštivijim za kupce.
Velike kompanija nastoje da svoja ekološka vozila učine još priuštivijim za kupce.

Tehnologija gorivnih ćelija već prelazi sa velikih proizvođača vozila na manje kompanije, obećavajući pristupačnija ekološka vozila. Najnoviji prototip napravljen u Velsu, mogao bi da postane dostupan potrošačima već 2018.

Tzv. “zelena” kola na električnu energiju – bilo iz baterija na punjenje ili vodoničnih gorivnih ćelija, već se nalaze na tržištu, ali su i dalje preskupa za većinu potrošača.

I dok ogromne kompanije za proizvodnju rade sve što mogu kako bi električna vozila napravili što privlačnijim za kupce, manje kompanije, poput “Riversimple” iz Poisa u Velsu, prave ne samo pristupačna ekološka kola, već pokušavaju da promene način na koji razmišljamo o posedovanju automobila.

“Riversimple” planira da ponudi svoj dvosed Rasu vozačima do 2018, ali taj model neće biti u prodaji. Umesto toga, Rasa će biti dostupna putem pretplate.

Taj model se napaja kompresovanim vodonikom, koji u kombinaciji sa kiseonikom iz vazduha proizvodi struju u gorivnim ćelijama automobila. Jedino što se tom prilikom oslobađa jeste vodena para.

Osim što su ekološka, ovakva vozila imaju odličnu kilometražu.

“Ako posmatrate vodonik, to nam omogućava ogroman domet u odnosu na baterije. Sa vozilom na vodonične ćelije možete da pređete istu razdaljinu kao i sa kolima na benzin, dakle oko 600, 700 kilometara”, ističe dr Kristof Mazur, hemijski inženjer Kraljevskog koledža u Londonu.

Sa kilogram i po vodonika, Rasa će moći da pređe oko 480 kilometara, maksimalnom brzinom od nešto manje od 100 kilometara na sat.

Ipak, za vozila na vodonične ćelije i dalje postoji jedna velika prepreka.

“Kao i sa svim ovim stvarima, problem je nedostatak infrastrukture. Vlada se obavezala da će sagraditi 12 novih stanica za punjenje, ali kad izračunate koliko ima benzinskih pumpi u Velikoj Britaniji, dakle hiljade, to je i dalje samo delić onoga što nam je potrebno”, navodi Deren Mos, urednik magazina "Autocar".

Broj stanica za punjenje vozila na baterije raste, te se i proizvođači kola na vodonične gorivne ćelije nadaju da ista sudbina čeka i pumpe za njihova vozila.

XS
SM
MD
LG