Linkovi

Strože mere protiv koronavirusa od subote u Londonu


Most Vestminister u Londonu
Most Vestminister u Londonu

London, evropski finansijski centar i dom devet miliona ljudi, ulazi u fazu strožih mera protiv koronavirusa koje stupaju na snagu u petak u ponoć. Britanski premijer Boris Džonson najavio je da će mere biti uvedene zbog drugog talasa koronavirusa koji je u ekspanziji.

U većem delu Ujedinjenog Kraljevstva rastu brojevi obolelih, a umrlih je 43.155 - što je ubedljivo najviše u Evropi. Stopa zaražavanja u Londonu je oko 100 ljudi na 100.000.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan upozorio je građane da je pred njima "teška zima".

Sekretar za zdravstvo Met Henkok je rekao da će London biti stavljen na "visoki stepen uzbune" u odnosu na "srednji" u kojem je bio.

To će praktično značiti da je zabranjeno druženje članova različitih domaćinstava po kućama i dvorištima, pabovi i barovi mogu da rade do 10 uveče, a napolju je dozvoljeno okupljanje najviše šest ljudi. Škole i firme nastavljaju da rade.

"Veoma visok nivo uzbune" znači da je druženje zabranjeno, pabovi i barovi se zatvaraju i zabranjuju se putovanja izvan gradova.

Mančester bi mogao da bude prebačen u najstroži režim, ali sekretar za zdravstvo kaže da se razgovori sa lokalnim vlastima nastavljaju i da odluka nije doneta. Liverpul je trenutno u najstrožem režimu.

Premijer Boris Džonson kaže da se njegova vlada bori protiv virusa i da su neka žrtvovanja potrebna kako bi se spasili životi.

Ali, njegovi protivnici tvrde da je vlada sporo reagovala u prvom naletu virusa i da nije uspela da zaštiti starije u domovima, niti da obezbedi sistem za testiranje.

XS
SM
MD
LG