Linkovi

Novi oblik koronavirusa otkriven u Britaniji


Oksford Strit u Londonu. Britanska vlada uvela je nove restrikcije za građane glavnog grada zbog velikog rasta broja slučajeva Kovida-19.
Oksford Strit u Londonu. Britanska vlada uvela je nove restrikcije za građane glavnog grada zbog velikog rasta broja slučajeva Kovida-19.

Britanski ministar Met Henkok saopštio je u ponedeljak da je novi oblik virusa koji izaziva Kovid-19 identifikovana u južnoj Britaniji, što bi moglo da objasni zašto je nivo infekcija u tom delu zemlje porastao brže nego u drugim delovima.

Obraćajući se parlamentu, Henkok je rekao da je novi oblik identifikovan u više od hiljadu slučajeva, uglavnom na jugu zemlje ali ukupno u oko 60 različitih područja. Rekao je da su slični oblici otkriveni i u drugim zemljama i da je britanska vlada o tome obavestila Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Ministar zdravlja brzo je naglasio da nema nikakvih naznaka da je nova varijanta virusa zaraznija ili da je otporna na vakcinu koju su razvili Fajzer i Bajontek i koja se sada distribuira u Britaniji. Međutim, rekao je da je to dodatni razlog da ljudi ostanu oprezni i prate smernice zaštite od Kovida-19 kako bi sprečili širenje virusa.

Henkok je vest o novoj varijanti virusa saopštio dok je predstavljao nove restrkcije koje se uvode u Londonu i neposrednoj okolini, pošto je u glavnom gradu Britanije došlo do "eksponencijalnog rasta novih infekcija."

Rekao je da London prelazi na "treći nivo koji označava veoma visoku uzbunu". Prema restsrikcijama, građani će moći samo da se viđaju sa prijateljima i rođacima sa kojima ne žive u istom domaćinstvu ako se sastaju napolju, na javnim mestima, i u grupama od šest ili manje ljudi.

Henkok je dodao da će restorani i druge uslužne delatnosti moći da budu otvoreni samo za služenje hrane "za poneti" i isporuke, a građanima se savetuje da izbegavaju nepotrebna putovanja van dela grada u kome žive.

XS
SM
MD
LG