Linkovi

Britanija i SAD uvele sankcije ruskim agentima zbog trovanja Navalnog


ARHIVA - Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni na sudskom pretresu u Moskvi 20. februara 2021.
ARHIVA - Ruski opozicioni lider Aleksej Navalni na sudskom pretresu u Moskvi 20. februara 2021.

Britanija i SAD uvele su sankcije, kako je saopšteno, ruskim obaveštajnim operativcima odgovornim za trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navalnog pre godinu dana.

Dve zemlje uvele su sankcije sedmorici ruskih državljana i objavile zajedničko saopštenje u kome upozoravaju Rusiju zbog hemijskog oružja.

Vašington je, nezavisno od toga, uveo sankcije dvojici muškaraca i četiri ruska instituta, navodeći da su učestvovali u razvoju i ispitivanju hemijskog oružja, ili, kako se navodi, pokušaju ubistva Navalnog.

Navalni je prebačen u Nemačku na lečenje nakon što je u avgustu 2020. otrovan u Sibiru. Zapadni eksperti zaključili su da je otrovan vojnim nervnim agensom novičokom.

Moskva je odbacile te zaključke i optužila Zapad da vodi kampanju blaćenja Rusije.

"Sankcionisani pojedinci su direktno odgovorni za planiranje ili sprovođenje napada na gospodina Navalnog", saopšteno je iz britanskog Forin Ofisa. Britanski šef diplomatije Dominik Rab rekao je da je taj potez - upozorenje Rusiji.

Poziv na istragu

"Upućujemo jasnu poruku da svaka upotreba hemijskog oružja od strane Rusije predstavlja kršenje međunarodnog prava i mora da se obavi transparentna krivična istraga", rekao je Rab.

U britanskim dokumentima navedeni su Aleksej Aleksandrov, Vladimir Panjaev, Ivan Osipov, Vladimir Bogdanov, Kirill Vasiljev, Stanislav Makšakov and Aleksej Sedov. Kako se ističe, svi su bili članovi ruske bezbednosne službe FSB i umešani su u trovanje Navalnog, bilo direktno ili indirektno.

Američki sekretarijat za finansije kasnije je rekao da uvodi sankcije istoj sedmorici i još dvoje ruskih zvaničnika koji su bili umešani u trovanje, a to su Konstantin Kudjravcev i Artur Žirov.

ARHIVA: Muškarac maše zastavom na mitingu u znak podrške Alekseju Navalnom u Moskvi, 21. aprila 2021.
ARHIVA: Muškarac maše zastavom na mitingu u znak podrške Alekseju Navalnom u Moskvi, 21. aprila 2021.

Sankcije su uvedene i FSB-ovom Institutu za kriminalistiku, laboratoriji u kojoj je radila većina umešanih u napad, kao i Državnom institutu za eksperimentalnu vojnu medicinu, u okviru ruskog Ministarstva odbrane.

Stejt department uveo je sankcije i dvojici ruskih vojno-naučnih instituta koji se bave hemijskim naoružanjem.

Iz Kremlja nije bilo neposrednog komentara na sankcije, niti se oglasio bilo koji od pomenutih pojedinaca.

Dokazi - podaci o telefonskim razgovorima i putovanjima

Britanska vlada pozvala se na dokaze među kojima su podaci o telefonima i putovanjima, koji pokazuju da su neki od operativaca bili u sibirskom gradu Tomsku za vreme trovanja.

Za druge je rečeno da postoje dobri razlozi za sumnju da su, zbog svog položaja u obaveštajnoj službi, "bili nadležni, pružali podršku ili promovisali rad operativaca koji su sproveli operaciju."

Navalni je uhapšen zbog kršenja odredbi uslovne kazne, za šta kaže da su politički motivisane optužbe, kada se ranije ove godine vratio iz Rusije u Nemačku.

"Pozivamo Rusiju da u potpunosti poštuje Konvenciju o hemijskom naoružanju, uključujući obaveze da prijavi i eliminiše svoj program hemijskog oružja", navodi se u zajedničkom saopštenju Britanije i SAD.

XS
SM
MD
LG