Linkovi

Britanski ministar zdravlja podneo ostavku zbog kršenja Kovid pravila


Britanski ministar zdravlja Met Henkok i saradnica Đina Kolandanđelo ispred zgrade BBC-ja u Londonu, 6. juna 2021.
Britanski ministar zdravlja Met Henkok i saradnica Đina Kolandanđelo ispred zgrade BBC-ja u Londonu, 6. juna 2021.

Britanski ministar zdravlja Met Henkok podneo je ostavku u subotu, nakon što je uhvaćen da je kršio pravila socijalne distance ljubeći i grleći svoju saradnicu, što je razljutilo njegove kolege i građane koji žive pod strogim restriktivnim merama zbog pandemije koronavirusa.

42-godišnji Henkok podneo je ostavku u pismu premijeru Borisu Džonsonu nakon što je tabloid San objavio fotografije oženjenog ministra kako grli ženu koju je sam postavio na funkciju da nadgleda rad njegovog ministarstva.

Henkok je sve vreme centralna ličnost vladine borbe protiv pandemije i često se pojavljuje na televiziji i radiju kako bi građanima preneo poruku da poštuju stroga pravila da bi se sprečilo širenje virusa.

Njegov odlazak znači da će Džonson morati da imenuje novog ministra da preuzme veliki sekretarijat nadležan za zdravstvene usluge i borbu protiv Kovida 19, u trenutku kada je broj slučajeva ponovo počeo da raste.

Džonson je u petak saopštio da je prihvatio izvinjenje ministra i da smatra slučaj zatvorenim, ali je Henkok bio pod sve većim pritiskom da podnese ostavku.

"Ljudima koji su toliko toga žrtvovali u pandemiji dugujemo da budemo pošteni kada smo ih izneverili, kao što sam ja uradio kršenjem pravila", napisao je Henkok.

Džonson je odgovorio da mu je žao zbog ostavke.

"Treba da budete izuzetno ponosni na svoju službu", napisao je. "Zahvalan sam Vam na podršci i verujem da je Vaš doprinos javnoj službi daleko od završenog."

Magazin "San" je objavio fotografije Henkoka kako ljubi saradnicu u svojoj kancelariji prošlog meseca, u trenutku kada je bilo protiv pravila da se ima intiman kontakt sa osobom van neposrednog domaćinstva.

Opoziciona Laburistička partija takođe postavlja pitanje da li je Henkok prekršio ministarski kodeks. Žena, koja je Henkokova dugogodišnja prijateljica, postavljena je na posao koji se finansira iz javnog buždeta, da nadzire rad njegovog ministarstva.

Lider laburista Kir Starmer napisao je na Tviteru da je Henkokova odluka da podnese ostavku ispravna. "Ali Boris Džonson je trebalo da ga otpusti."

Sa 128.000 smrtnih slučajeva, Britanija ima jedan od najvećih zvaničnih brojeva umrlih od Kovida-19 na svetu, a Henkok, koji je na tom položaju skoro tri godine, bio je žestoko kritikovan zbog načina na koji je, u početku, reagovao na pandemiju.

Međutim, Džonsonoa konzervativna vlada je dobila zamah zahvaljujući brzom pokretanju programa vakcinacije. 84% odraslih Britanaca je primilo jednu dozu a 61% dve - što je daleko ispred većine drugih zemalja.

XS
SM
MD
LG