Linkovi

Košmar Bregzita


Zastave Britanije i Evropske unije u blizini zgrade parlamenta
Zastave Britanije i Evropske unije u blizini zgrade parlamenta

Pristalice i protivnici istupanja Britanije iz Evropske unije pojačali su svoje kampanje nakon što su lideri Evropske unije toj državi produžili rok Bregzita za još šest meseci. Time je Britaniji pružena prilika da ne napusti EU bez sporazuma, ali bi istovremeno moglo značiti i njeno učešće u izborima za institucije Evropske unije koji se održavaju u maju. Ima i naznaka o novom izjašnjavanju poslanika o više puta odbacivanom sporazumu koji je vlada premijerke Tereze Mej usaglasila sa Evropskom unijom – što bi moglo produbiti krizu u toj zemlji.

Novo odlaganje Bregzita Britanci vide kao nastavak košmara čije okončanje željno iščekuju.

“Ovo više niko ne kontroliše – sve je to jedan veliku nered”, rekla je Glasu Amerike neimenovana meštanka Londona. Građani iznose i ocene da je reč o, kako ističu, javašluku.

"Molim vas ne gubite vreme": Donald Tusk
"Molim vas ne gubite vreme": Donald Tusk

Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, je prilikom objave informacije o produžetku roka zatražio od Velike Britanije da, kako se izrazio, ne gubi vreme.

Sa druge strane, govoreći o novom terminu Bregzita, premijerka Tereza Mej je britanskim poslanicima ponovo ukazivala na značaj kompromisa.

“Izbori i raspored sa kojima se suočavamo su potpuno jasni. Verujem da moramo nastaviti sa našim naporima da postignemo konsenzus o sporazumu koji je u nacionalnom interesu”, rekla je Mej obraćajući se poslanicima.

Ukoliko parlamentarci ratifikuju sporazum o Bregzitu – Britanija može napustiti Evropsku uniju pre oktobra. Međutim, imajući u vidu da su poslanici tri puta odbijali sporazum o Bregzitu, koji je predlagala premijerka Mej, mnoštvo stranka otpočelo je pripreme za predstojeće majske članova Evropskog parlamenta.

Među njima je i jedan od najglasnijih zagovornika Bregzita Najdžel Faraž – koji je za tu priliku osnovao novu partiju.

"Stranka nije osnovana samo da bi se borila na evropskim izborima. Nije joj zadatak da traži od ljudi da izraze svoj bes tako što će glasati za nas. Dan glasanja 23. maj je prvi korak Brekzit partije. Naš zadatak i naša misija je da zauvek promenimo sve aspekte politike u ovoj zemlji, rekao je Faraž prilikom promocije svoje nove stranke.

Sporazum za koji se zalaže Mej nisu odbacivali samo protivnici – već i poslanici iz redova njene Konzervativne partije – koji se zalažu za bliže veze sa Briselom. Mej je, u međuvremenu, tražeći podršku promenila pristup. Iskoračila je prema opozicionoj Laburističkoj partiji. Cena: prisniji odnosi sa EU i po mogućstvu novi referendum o članstvu u EU.

“Kako sve više upadamo u rupu koju je Bregzit stvorio, ideja o referendumu kao jedinom izlazu dobija određeni značaj među poslanicima, kao u državi u celini”, primećuje Alen Vager, iz nevladine organizacije Ujedinjeno Kraljevstvo u programu menjanja Evrope.

Dok Evropska unija poziva Britaniju da mudro iskoristi dobijeno dodatno vreme - britanski parlament je na dvonedeljnoj pauzi zbog uskršnjih praznika.

XS
SM
MD
LG