Linkovi

Britanski parlamentarci za bliže veze sa Briselom


Simpatizer ostanka Britanije u Evropskoj uniji pred zgradom parlamenta u Londonu
Simpatizer ostanka Britanije u Evropskoj uniji pred zgradom parlamenta u Londonu

Poslanici britanskog parlamenta usvojili su amandman koji će im omogućiti da na jedan dan preuzmu kontrolu nad procesom Bregzita.

Britanski parlamentarci bi nakon toga u sredu trebalo da glasaju o nizu opcija za Bregzit dajući parlamentu šansu da se saglasi o bližim vezama s Briselom, a zatim i da pokušaju vladu da gurnu u tom smeru.

Taj potez ukazuje na to do koje mere je britanska premijerka Tereza Mej izgubila svoj autoritet – uprkos tome što je iznela tvrdnju da vlada neće biti vezana rezultatima takozvanih indikativnih (probnih) glasova u sredu.

​Glasanje o usvajanju amandmana je u ponedeljak inicirao Oliver Letvin, poslanik Konzervativne partije premijerke Mej, pošto je britanska predsednica vlade priznala da dogovor koji je postigla sa Evropskom unijom nakon dve godine pregovora, još nema dovoljnu podršku.

Letvinov predlog podržala su 329 poslanika dok ih je 309 bilo protiv. Takođe, poslanici su bili gotovo sigurni da će svoju odluku potvrditi u konačnom glasanju o ukupnom izmenjenom i dopunjenom predlogu.

Britanska premijerka Tereza Mej u parlamentu tokom jedne od rasprava o Bregzitu
Britanska premijerka Tereza Mej u parlamentu tokom jedne od rasprava o Bregzitu

Prethodno je Tereza Mej predlog Olivera Letvina označila nepoželjnim presedanom koji može dovesti do podrške za ishod sa kojim se ni sama Evropska unija ne bi složila.

"Nijedna vlada ne bi trebalo da pruži blanko saglasnost ishodu o kom nema nikakvih informacija”, rekla je Mej. "Dakle, ne mogu obavezati vladu da garantuje da će biti primenjen ishod glasanja ove kuće”, rekla je britanska premijerka.

Prošle nedelje, Evropska unija saglasila se o odlaganju prvobitnog datuma izlaska Britanije iz njenog sastava 29. marta. Novi termin napuštanja je 22. maj ukoliko britanski parlament, ove nedelje, odobri sporazum. Ukoliko se to ne dogodi, 12. april ostaje kao termin kada parlamentarci treba da objave i objasne svoje planove i namere.

Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, izjavio je prošle nedelje da su za Britaniju, do 12. aprila, otvorene sve opcije za Bregzit - uključujući sporazum, odlazak bez dogovora, dugotrajno proširenje - ili čak ukidanje člana 50 i ostajanja u EU.

XS
SM
MD
LG