Linkovi

Tereza Mej pod sve većim pritiskom da podnese ostavku


Britanska premijerka Tereza Mej odlazi sa konferencije za novinare u Briselu, 22. mart 2019.
Britanska premijerka Tereza Mej odlazi sa konferencije za novinare u Briselu, 22. mart 2019.

Britanska premijerka Tereza Mej je pod sve većim pritiskom članova vladajuće stranke da podnese ostavku, da bi se prikupila dovoljna podrška za njen sporazum sa Evropskom unijom o Bregzitu, prenose u nedelju britanski mediji.

Visoki zvaničnici Konzervativne stranke traže od Mej da prizna da joj je politička pozicija oslabljena i da napusti položaj premijerke. Međutim, za sada nema nagoveštaja da će se premijerka odlučiti na taj potez.

Mej do sada nije bila u mogućnosti da prikupi dovoljnu podršku u parlamentu za sporazum koji je sa Briselom postigla prošle godine. Poslanici su dva puta glasali protiv njenog plana o povlačenju iz EU.

Britanija je trebalo zvanično da izađe iz unije 29. marta, ali je zbog odbijanja parlamenta da usvoji njen plan, Mej prošle nedelje zatražila od evropskih lidera da odlože Bregzit.

Lideri su pristali da odlože izlazak Britanije do 22. maja, uoči izbora za Evropski parlament, ako premijeka ubedi parlament da ipak podrži dva puta odbačeni sporazum.

U protivnom, Britanija ima rok do 12. aprila da odluči između napuštanja unije bez sporazuma ili da preduzme radikalnije korake: da odustane od odluke o napuštanju EU ili da održi novi referendum.

XS
SM
MD
LG