Linkovi

Opet odbačeni svi predlozi za Bregzit


Pristalica Bregzita pred britanskim parlamentom, foto Reuters/Dylan Martinez
Pristalica Bregzita pred britanskim parlamentom, foto Reuters/Dylan Martinez

Britanski parlamentarci odbacili su četiri predloga za istupanje Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije o kojima su se izjašnjavali uoči 12. aprila, termina do kada joj je EU odredila rok za napuštanje. Tim ishodom Britanija je ostala i dalje udaljena od rešenja za Bregzit koji bi predstavljao alternativu dogovoru koji je premijerka Tereza Mej postigla sa zvaničnicima Evropske unije – ukupno tri puta odbačenom u parlamentu.

Predlog koji je bio najbliži izglasavanju bio je ostanak u carinskoj uniji sa EU – kome su falila tri poslanička glasa.

Najviše poslaničkih glasova, 280, osvojio je predlog o održavanju novog referenduma – ali je protivnika bilo više - 292.

Stiven Berkli, ministar za Bregzit, izjavio je nakon objave rezultata da je aktuelna pozicija takva da će Britanija EU napustiti 12. aprila bez ikakvog dogovora – što je, kako je ocenio, noćna mora za mnoštvo međunarodnih kompanija.

“Jedino rešenje je iznaći način da Britanija istupi na osnovu sporazuma”, rekao je Berkli u parlamentu.

Nagovestio je da bi premijerka Tereza Mej, svoj prethodno tri puta odbijeni sporazum, ponovo predloži za glasanje što bi, kako smatra, omogućilo propisno istupanje pre izbora za Evropski parlament koji se održavaju od 23. – 26. maja.

“Ako bismo se usaglasili o sporazumu ove nedelje to bi značilo da izbegnemo održavanje izbora za članove Evropskog parlamenta”, rekao je Berkli.

Tereza Mej bi, svoj prethodno tri puta odbijeni sporazum, mogla bi ponovo predložiti za glasanje.
Tereza Mej bi, svoj prethodno tri puta odbijeni sporazum, mogla bi ponovo predložiti za glasanje.

Predsedavajući Donjeg doma prethodno je izabrao četiri predloga o kojima su se poslanici izjasnili – uključujući carinsku uniju, ali i održavanje novog referenduma o članstvu. Njihova odluka, međutim, nije obavezujuća.

Novo glasanje održano je pošto su poslanici odbacili svih osam predloga za istupanje Britanije iz Unije protekle nedelje – i pošto je ukupno tri puta odbijen predlog koji je vlada premijerke Tereza Mej, usaglasila sa Evropskom unijom. To Britaniju suočava sa mogućnošću da se Bregzit dogodi bez sporazuma.

Tobajas Elvud, ministar odbrane Velike Britanije, pozvao je kolege na kompromis kako bi se Bregzit neometano sproveo.

“Kada tri puta uputite predlog kolege i ostali ga ne prihvate, a vi i dalje želite da sprovedete rezultat referendum i napustite Evrosku uniju, podržavanje sporazuma je mali ustupak”, rekao je Elvud.

Rok za istupanje do 12. aprila, koji je odredila EU, premijerki Mej ostavio je dve nedelje da prenebregne podelu u vladi na one koji se zalažu za prekidanje veze sa EU i članove koje žele ostanak u tom bloku.

Nije isključena ni mogućnost da Mej pokuša da izdejstvuje glasanje o sporazumu koji je do sada poslanici odbacili ukupno četiri puta. U nameri da obezbedi podršku za njen predlog sporazuma o Bregzitu prošle nedelje Tereza Mej je saopštila da je spremna da se povuče sa funkcije.

Prvobitno, Britanija je trebalo da napusti Evropsku uniju 29. marta, ali je taj rok produžen jer nije obezbeđena saglasnost poslanika za sporazum o tome. Evropska unija produžila je taj rok za 12. april.

XS
SM
MD
LG