Linkovi

Četvrto glasanje o predlogu Tereze Mej za Bregzit?


Britanska premijerka Tereza Mej tokom debate u parlamentu
Britanska premijerka Tereza Mej tokom debate u parlamentu

Britanska premijerka Tereza Mej je pod pritiskom svoje Konzervativne partije da izvede Veliku Britaniju iz EU i po cenu da se Bregzit desi bez ikakvog dogovora, piše britanski San, a prenosi Rojters.

Pismo koje je navodno potpisalo 170 od 330 konzervativnih parlamentaraca, uključujući i 10 ministara, poslato je Terezi Mej pošto je njen predlog treći put odbačen u parlamentu, na dan kada je Britanija prvobitno trebalo da napusti EU.

Tereza Mej traži opcije za duže odlaganje Bregzita zbog toga što ne može da obezbedi dovoljnu podršku u parlamemtu za svoj predlog sporazuma sa EU koji je dogovorila sa blokom.

Britanija sada ima manje od dve nedelje da ubedi 27 članica EU da može da reši blokadu u parlamentu. Ako to ne uspe, suočava se sa rizikom da 12 aprila izađe iz EU bez ikakvog dogovora.

"Želimo da izađemo iz Unije 12. aprila ili brzo potom", rekao je za "San" jedan neimenovani minstar, koji podržava Bregzit.

Portparol Tereze Mej odbio je da komentariše ovo pismo, dok Brendon Luis iz Konzervativne partije rekao da ima saznanja o pismu, ali da ga nije video.

Glasanje o predlogu Tereze Mej za Bregzit u britanskom parlamentu
Glasanje o predlogu Tereze Mej za Bregzit u britanskom parlamentu

Donji dom britanskog parlamenta u kojem sedi 650 parlamentaraca se ranije u neobavezujućem glasanju izjasnio da je protiv sceranija u kojem Britanija izlazi iz EU bez ikakvog sporazuma.

Poslanici će u ponedeljak ponovo pokušati da se usaglase oko alternativnog plana za Bregzit, a opcije koje su do sada dobile najveću, mada ne i dovoljnu podršku su tešnje veze sa EU ili drugi referendum.

Četvrto glasanje o predlogu Tereze Mej?

BBC je objavio da će parlament naredne nedelje ponovo glasati o najpopularnijim opcijama za Bregzit koje su predložili parlamentarci, kao i o predlogu Tereze Mej - što bi bilo četvrto glasanje o toj tački.

Brendon Luis je rekao da su sve opcije na stolu, ali da ideja koju podržavaju laburisti i neki konzervativci, o carinskoj uniji sa EU - ima male šanse da prođe.

"Parlament će nastaviti svoj posao u ponedeljak i moramo da razmotrimo sve opcije", rekao je Luis za BBC radio.

Upitan da li bi izlaz iz ove situacije mogli da budu novi izbori, Luis je za BBC rekao da "ne veruje da bi britanski glasači želeli da se vrate na birališta".

XS
SM
MD
LG