Linkovi

Tereza Mej će tražiti produženje roka za Bregzit


Protivnik Bregzita na londonskim ulicama, foto: REUTERS/Hannah Mckay

Britanska premijerka Tereza Mej će tražiti od Evropske unije produženje roka za istupanje te zemlje iz EU. Mej je, u obraćanju javnosti, obrazložila da je potrebno više vremena kako bi se izašlo iz ćorsokaka u kom se Velika Britanija trenutno nalazi. Britanija za deset dana, 12. aprila, treba da istupi iz Evropske unije, a o tome i dalje nije usvojen nikakav sporazum.

Mej, čiji je predlog Bregzita Donji dom britanskog parlamenta odbijao tri puta, insistirala je da taj dokument ostane deo konačnog dogovora o istupanju iz Unije.

“Znam da ima onih kojima je dosta odlaganja i beskrajnih rasprava. I da bi voleli da izađemo iz EU bez dogovora sledeće nedelje. Oduvek sam govorila da izlazak bez dogovora može biti uspešan da duže staze, ali da je izlazak uz dogovor najbolja opcija. Biće nam potrebno dodatno odlaganje primene člana 50 – najkraće moguće, dok ne usvojimo dogovor o Bregzitu. I moramo jasno da je svrha odlaganja da izađemo iz Unije na vreme i pravno uređeno. Debata i podele ne mogu da traju još dugo”, rekla je Mej.

Tereza Mej uoči obraćanja
Tereza Mej uoči obraćanja

Premijerka Mej se javnosti obratila dan pošto je Donji dom britanskog parlamenta ponovo odbacio četiri ponuđena predloga za izlazak Velike Britanije iz EU. Takođe, prethodne nedelje, parlamentarci nisu odobrili nijedan od osam ponuđenih predloga sporazuma o Bregzitu.

Uoči glasanja prošle srede ponudila je ostavku kako bi obezbedila usvajanje predloga, koji je vlada na čijem je čelu, usaglasila sa EU. Ni to nije uticalo da taj predlog bude usvojen.

Epilog poslednjeg glasanja je na društvenoj mreži Tviter prokomentarisao Donald Tusk, predsedavajući Evropskom savetu, koji je napisao: "Čak i ako ne znamo šta će biti konačan rezultat treba da budemo strpljivi".

Podsetimo, taj evropski zvaničnik je za 10. april, dva dana pre roka do kog bi Velika Britanija trebalo da napusti Evropsku uniju, zakazao samit lidera 27 lidera država članica Evropske unije.

Prvobitno, Velika Britanija je trebalo da napusti Evropsku uniju 29. marta, ali je taj rok produžen na 12. april jer nije obezbeđena saglasnost britanskih poslanika za sporazum o tome.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG