Linkovi

Bregzit: Parlamentarci odbacili svih osam predloga


Detalj sa protesta protivnika Bregzita u vreme izjašnjavanja britanskih poslanika - foto AP/Kirsty Wigglesworth
Detalj sa protesta protivnika Bregzita u vreme izjašnjavanja britanskih poslanika - foto AP/Kirsty Wigglesworth

Britanski parlament nije usvojio nijedan od osam ponuđenih predloga o istupanju Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije. Ishod je to gotovo celodnevne rasprave i izjašnjavanja poslanika o potencijalnim rešenjima, koja su između ostalog bili i potvrda sporazuma o napuštanju Unije, odlazak bez dogovora, dugotrajno proširenje - ili čak ukidanje člana 50 i ostanak te zemlje u EU.

Prema rezultatima glasanja koje je na društvenoj mreži Tviter objavio britanski parlament – predlog o formiranju carinske unije Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije odbijen je skorom 272 glasa protiv naspram 264 poslanika koji su podržali takav predlog. Istovremeno, opciju da se odobri bilo kakav predlog istupanja Britanije odbilo je 295 poslanika prema 268 članova parlamenta koji su se saglasili sa tim potencijalnim rešenjem.

Pre toga britanski parlament je ubedljivom većinom podržao odlaganje izlaska Velike Britanije iz Evropske unije do 12. aprila ili 22. maja. Za odlaganje Bregzita, prvobitno predviđenog za 29. mart, glasao je 441 poslanik, a protiv njih 105, objavljeno je na Tviter profilu parlamenta.

U procesu koji traje bezmalo tri godine i dalje je nejasno kako, kada i da li će Britanija napustiti Evropsku uniju – uprkos tome što se premijerka Tereza Mej nada da će u parlamentu uspeti da organizuje glasanje o dvostruko odbijenom sporazumu – koji je predložila.

Mej obećala povlačenje ako prođe njen predlog Bregzita

Tereza Mej, britanska premijerka, je pre glasanja obelodanila da je spremna da se povuče sa funkcije, kako se izrazila ranije nego što je nameravala, u nameri da obezbedi podršku za njen predlog sporazuma o napuštanju Evropske unije.

Tokom debate sa poslanicima Konzervativne stranke, koju predvodi, Mej je ukazala da će odstupiti sa pozicije premijerke ukoliko bi njen predlog sporazuma o napuštanju EU bio usvojen. Sve to, kako je navela, da bi se osigurao nesmetan put novom lideru da započne naredni korak pregovora o budućem odnosu sa Evropskom unijom.

“Svesna sam da postoji potreba za novim pristupom i novim vođstvom u drugoj fazi pregovora o Bregzitu. I tome neću stajati na putu”, rekla je Tereza Mej.

"Svesna sam da postoji potreba za novim pristupom i novim vođstvom u drugoj fazi pregovora o Bregzitu": Tereza Mej
"Svesna sam da postoji potreba za novim pristupom i novim vođstvom u drugoj fazi pregovora o Bregzitu": Tereza Mej

Prethodno je Džejms Kartlidž, poslanik Konzervativne stranke koju predvodi britanska premijerka, rekao novinarima da je Mej tokom razgovora navela da neće ostati na poziciji tokom naredne faze pregovora o istupanju Britanije iz Evropske unije. Taj sporazum treba da odredi buduće veze Ujedinjenog Kraljevstva i EU.

Cena koju bi britanska premijerka mogla da plati je gubitak premijerske funkcije iako je nejasano da li je čak i to dovoljno da bi sporazum koji je predložila bio odobren.

Okončanje Bregzita tokom nedelje možemo garantovati isključivo ako svi podržimo sporazum”, bio je odgovor Tereze Mej poslaniku Endruju Bridženu, poslaniku iz redova njene partije i zagovaraču Bregzita – koji je zatražio njenu ostavku.

Neizvesnosti povodom Bregzita, najznačajnijeg političkog i ekonomskog poteza Ujedinjenog Kraljevstva nakon Drugog svetskog rata, ostavila je saveznike te države, kao i investitore u strahu.

Reakcije ostatka Evrope

Istovremeno, u danu kada deluje da se u Britaniji rešava sudbina Bregzita, u Evropskom parlamentu su se čuli glasovi da ne bi trebalo ignorisati britanske građane koji žele da ostanu unutar Evropske unije.

Donald Tusk, šef Evropskog saveta pozvao je Evropski parlament da bude otvoren za dugotrajno proširenje i čuje glas šest miliona Britanaca koji se protive članu 50 Lisabonskog sporazuma o napuštanju EU.

"Ne možete izdati ni milion ljudi koji su marširali u ime onih koji žele novi referendum. Moguće da oni osećaju da nisu dovoljno zastupljeni u britanskom parlamentu. Međutim, moraju da osećaju da su predstavljeni u ovom, Evropskom parlamentu, jer su i oni Evropljani", istakao je Tusk.

Dok se lider Socijal-demokrata Evropskog parlamenta, Udo Bulman zalaže da bi, ukoliko se blokada o Bregzitu u Britaniji nastavi, da se o tome ponovo izjasni narod.

"Da, pitajte ljude. Znam zašto to izbegavate jer strahujete od onoga što se dešava na ulicama Londona", primećuje Bulman.

Takođe, trenutno stanje, kako se moglo čuti među evropskim parlamentarcima, probudio je škotske snove o nezavisnosti.

"Ako nas odvoje od EU protiv naše volje, protiv našeg demokratski izrečenog stava, nezavisnost će tada biti naša opcija. Drage kolege, ne tražim od vas da rešavate naše unutrašnje probleme, tražim od vas da ostavite svetlo upaljeno, kako bi smo mogli da se izborimo i vratimo našoj evropskoj kući", poručila je Alin Smit, predstavnica partije Zelenih u Evropskom parlamentu.

Prvobitno, Velika Britanija je Evropsku uniju trebalo da napusti 29. marta, ali joj je prošle nedelje EU odobrila produženje tog roka do 12. aprila.

XS
SM
MD
LG