Linkovi

Odbačen predlog Tereze Mej o Bregzitu


Premijerka Tereza Mej i članovi vlade tokom parlamentarne debate
Premijerka Tereza Mej i članovi vlade tokom parlamentarne debate

Poslanici britanskog parlamenta treći put su odbacili sporazumu o Bregzitu, koji je vlada, koju predvodi premijerka Tereza Mej, usaglasila sa čelnicima Evropske unije. Tim ishodom glasanja kao nepoznanica i dalje ostaju termin i uslovi izlaska Britanije iz Evropske unije i to na dan kada je, prvobitno, trebalo da istupi iz Unije.

Protiv sporazuma glasalo je 344 poslanika, dok ga je podržalo 286. Doživeo je identičnu sudbinu kao i prethodna dva puta - kada su se poslanici izjašnjavali o osam različitih predloga istupanja Britanije iz Evropske unije prethodne srede, kao i u januaru mesecu.

Premijerka Tereza Mej ocenila je da će posledice glasanja, kako se izrazila, biti teške.

“Velika Britanija treba da napusti Evropsku uniju do 12. Aprila. To je za svega četrnaest dana. To je nedovoljan period da se usaglasimo legislativu o tome – a parlament je sa druge strane prilično jasan da neće dozvoliti napuštanje Unije bez sporazuma. Tako da ćemo morati da nađemo alternativno rešenje. Sa druge strane Evropska unija je bila prilično jasna. Svako sledeće odlaganje treba da ima jasnu svrhu i takvu odluku moraju doneti šefovi država svih dvadeset sedam država i to pre 12 aprila”, istakla je Mej u obraćanju poslanicima posle glasanja.

Bio je to ujedno i treći poraz Tereze Mej u parlamentu, koja je, kada je prošle srede odbačeno osam predloga za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, obelodanila da je spremna da se povuče sa funkcije u nameri da obezbedi podršku za njen predlog sporazuma o izlasku iz EU.

​Konačno, i treće odbijanje predstavnici opozicione Laburističke partije vide kao jasnu potvrdu da parlament ne podržava ponuđeni sporazum. Džeremi Korbin, lider stranke, pozvao je premijerku Mej da se što pre podnese ostavku.

“Narednog ponedeljka imamo priliku i odgovornost da obezbedimo većinu za kvalitetniji sporazum za sve nađe građane. Gospodine predsedavajući – parlament je bio jasan . Sporazum treba da se menja. Ukoliko ne pronađemo alternativu i ako premijerka to ne razume – onda neka se povuče. Ne nekog neodređenog dana – nego odmah, kako bismo budućnost ove zemlje odredili na opštim izborima”

"Premijerka treba da se povuče. Ne nekog neodređenog dana – nego odmah, kako bismo budućnost ove zemlje odredili na opštim izborima”: Džeremi Korbin
"Premijerka treba da se povuče. Ne nekog neodređenog dana – nego odmah, kako bismo budućnost ove zemlje odredili na opštim izborima”: Džeremi Korbin

Rezultat glasanja izazvao je ogorčenje hiljada građana koji se zalažu za istupanje Britanije iz Evropske unije. Pred zgradom parlamenta su poručili: “Bregzit odmah”.

"Ovo je zasigurno posledica neke spletke kako bi se poništio ishod našeg glasanja. Niko od političara nije imao nameru da glasanje prođe. Lagali su nas i to sve vreme. Blago je reći da misle da smo ludi“, poručila je jedna od pristalica Bregzita koja se predstavila kao Frensis.

Pristalice Bregzita tokom protesta u Londonu nakon neuspelog glasanja u parlamentu.
Pristalice Bregzita tokom protesta u Londonu nakon neuspelog glasanja u parlamentu.

Za ponedeljak su inače, parlamentarci koji su preuzeli kontrolu nad procesom Bregzita, zakazali novi pokušaj formulisanja alternativnog predloga za istupanje iz EU.

Međutim, bilo kakvo dalje odlaganje, ne samo da bi za Britaniju značilo gotovo sigurno učešče u redovnim majskim izborima za Evropski parlament – već bi donelo i novi period nesigurnosti.

Od Evropske unije stigla je, kako je istaknuto u tamošnjim krugovima hitna reakcija – zakazan je samit 27 evropskih lidera. Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, odredio je termin za 10. April – dva dana pre novog roka koji je Britanija dobila za izlazak iz Evropske unije.

Istovremeno, Evropska komisija je u saopštenju ocenila da je u ovom trenutku najverovatnije istupanje Britanije bez sporazuma.

"To nikada nije bio scenario za koji smo se zalagali ali 27 država članica EU je spremno na to", poručio je pre glasanja u britanskom parlamentu Mišel Barnije, pregovarač Evropske unije u procesu Bregzita.

Na tom tragu reagovao je i deo evropskih zvaničnika – francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da Evropska unija treba da ubrza plan o izlasku bez sporazuma, a holandski premijer Mark Rute da bi Britanci pre 12. aprila trebalo da preciziraju šta tačno žele.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG