Linkovi

Iran tvrdi da SAD odlažu odgovor u nuklearnim razgovorima


Čovek posmatra novine izložene na ulici u Teheranu, 16. avgusta 2022.
Čovek posmatra novine izložene na ulici u Teheranu, 16. avgusta 2022.

Iran je u ponedeljak optužio Sjedinjene Države za kašnjenje u pregovorima o povratku na sporazum koji je ograničio iranski nuklearni program u zamenu za ublažavanje sankcija.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani naveo je ono što je nazvao "odlaganjem" SAD u odgovoru na komentare Irana na predloženi tekst koji je izradila Evropska unija.

Sjedinjene Države i Evropska unija proučavaju iranski odgovor od prošle nedelje.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je novinarima u četvrtak da se pregled "nastavlja".

Sjedinjene Države su se povukle iz sporazuma, formalno poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije, 2018. godine kada je tadašnji predsednik Donald Tramp rekao da je sporazum previše povoljan za Iran.

Iran je odgovorio na povlačenje i uvođenje novih sankcija poništavanjem svojih obaveza koje su bile predviđene sporazumom, uključujući prekoračenje ograničenja količine obogaćenog uranijuma koje bi mogao da skladišti i instaliranje naprednijih centrifuga na nuklearnim lokacijama.

U saopštenju Bele kuće se navodi da je američki predsednik Džo Bajden u nedelju imao razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, britanskim premijerom Borisom Džonsonom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u kojem su lideri "razgovarali o tekućim pregovorima o iranskom nuklearnom programu, potrebi za jačanjem podrške partnerima u regionu Bliskog istoka i zajedničkim naporima da se odvrate i ograniče iranske destabilizujuće regionalne aktivnosti".

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija AFP i Rojters.
XS
SM
MD
LG