Linkovi

Poruka Pentagona na Bliskom istoku: "Ako nas napadnete, naći ćemo vas"


Pripadnici civilne zaštite okupljaju se oko vozila unišenog u napadu drona američke vojske, u istočnom Bagdadu, Iraj, 7. februara 2024.
Pripadnici civilne zaštite okupljaju se oko vozila unišenog u napadu drona američke vojske, u istočnom Bagdadu, Iraj, 7. februara 2024.

Sjedinjene Države ne daju nikakve naznake da će popustiti nakon što je njihov najnoviji vazdušni napad u Iraku - usmeren na komandanta milicije koju podržava Iran u centru Bagdada - izazvao gnev i nove pozive za povlačenje američkih trupa iz te zemlje.

Umesto toga, zvaničnici u Vašingtonu su u četvrtak branili udar od utorka i upozorili da SAD neće oklevati da ponovo reaguju ako se njihove snage nađu pod novim napadima.

"U potpunosti poštujemo suverenitet Iraka", rekao je novinarima portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi. "Ali, vidite, da nije bilo napada na naše trupe, koje su tamo na poziv iračke vlade, ne bi bilo potrebe za uzvratnim udarom".

Više američkih vojnih zvaničnika poslalo je sličnu poruku iz Pentagona.

"Ako napadnete i povredite naše ljude, znamo ko ste i naći ćemo vas", rekao je general Danijel Hokanson, šef biroa američke Nacionalne garde, u vezi sa odgovorom SAD na prošlomesečni napad na bazu u Jordanu u kojem je ubijeno tri vojnika i povređeno 40 pripadnika Nacionalne garde.

Borci Narodnih mobilizacionih snaga nose sanduk sa telom Visama Muhameda al-Saedija, komandanta pravaojne grupe Katiab Hezbolah, koji je ubijen u udaru američke bespilotne letelice, u Bagdadu, 8. februara 2024.
Borci Narodnih mobilizacionih snaga nose sanduk sa telom Visama Muhameda al-Saedija, komandanta pravaojne grupe Katiab Hezbolah, koji je ubijen u udaru američke bespilotne letelice, u Bagdadu, 8. februara 2024.

SAD su okrivile milicije koje podržava Iran, koje deluju pod zastavom Islamskog otpora u Iraku, za smrtonosni napad na bazu Tauer 22 u Jordanu, kao i za mnoge od 168 napada na američke snage u Iraku i Siriji koji datiraju do sredine oktobra.

Vašington se posebno usredsredio na Kataib Hezbolah, a neki zvaničnici Pentagona idu čak i do toga da kažu da napad u Jordanu "nosi obeležja" istaknute grupe koju podržava Iran.

Meta vazdušnog napada od utorka bio je visoki komandant Kataib Hezbolaha Visam Muhamed al-Saedi.

U prvim američkim izjavama navodi se da je al-Saedi "odgovoran za direktno planiranje i učešće u napadima na američke snage u regionu". Međutim, američki zvaničnik je u četvrtak rekao da je on najviši zvaničnik Kataib Hezbolaha za Siriju, koji nadgleda sve operacije u toj zemlji.

Udar u kojem je ubijen al-Saedi usledio je posle talasa vazdušnih napada prošlog petka na sedam lokacija koje koriste milicije koje podržava Iran u Siriji i Iraku.

Zvaničnici američke odbrane sada veruju da je u tim udarima uništeno više od 80 pojedinačnih ciljeva i da je ubijeno ili ranjeno 40 pripadnika milicije.

Ipak, ponovljeni udari su izazvali rastući gnev među iračkim zvaničnicima.

Portparol iračke vojske Jehia Rasul u četvrtak je rano ujutru nazvao napad u kojem je ubijen al-Saedi "eklatantnim atentatom" koji je pokazao "nepostojanje obzira prema životima civila ili međunarodnim zakonima".

"Trajektorija primorava iračku vladu više nego ikada da prekine misiju ove koalicije, koja je postala faktor nestabilnosti i preti da uplete Irak u krug sukoba", rekao je on u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama.

Objava na društvenim mrežama iz kancelarije iračkog premijera Mohameda Šije al-Sudanija takođe ukazuje da je vreme da američke trupe i oni iz koalicije koju predvode SAD protiv terorističke grupe Islamska država odu.

Premijer je "naglasio poboljšane sposobnosti Iraka u borbi protiv terorizma, što je dovelo do odluke da se okonča misija koalicije pošto ostaci terorista ISIS-a više ne predstavljaju pretnju za Irak", navodi se u postu, koristeći akronim za Islamsku državu, poznatu i kao IS ili Daeš.

SAD imaju oko 2.500 vojnika u Iraku koji imaju zadatak da savetuju i pomažu iračke bezbednosne snage dok progone ostatke Islamske države. Još 900 pripadnka američkih snaga stacionirano je u Siriji, zaduženo za istu misiju.

I dok SAD vode pregovore sa Irakom o konačnom smanjenju američkog vojnog prisustva i prelasku sa misije protiv Islamske države, zvaničnici su u četvrtak sugerisali da vreme još nije došlo.

"U Iraku i Siriji su pali, ali nisu napolju", rekao je sekretar za štampu Pentagona general-major Patrik Rajder. "I tako, opet, ovaj rad međunarodne koalicije nastavlja da pokušava da spreči ponovno oživljavanje".

Rajder je dalje nazvao IS "podmuklim" kada je u pitanju iskorištavanje previranja, dodajući: "Očigledno nije od pomoći kada imate stvari poput iranskih proksija koji napadaju vaše snage koje su tu zbog te misije".

Američki zvaničnici za borbu protiv terorizma i obaveštajne službe procenjuju da ima manje od 2.000 boraca Islamske države širom Iraka i Sirije, iako su neki ključni saveznici nedavno upozorili da se teroristička grupa ponovo oživljava, izvodeći nove napade dok brojnost u njenim redovima raste.

To je upozorenje koje su Sirijske demokratske snage, ili SDF, koje uživaju podršku SAD, ponovile u četvrtak.

"Videli smo nagli porast kretanja ISIS-a", rekao je komandant SDF-a general Mazlum Abdi, razgovarajući sa novinarima u Vašingtonu putem video veze iz svog štaba na severoistoku Sirije.

Abdi je takođe upozorio da grupa "izvlači korist" od stalnih napada milicija koje podržava Iran, a koje su počele da gađaju položaje SDF-a pored svojih bespilotnih i raketnih napada na američke snage.

"Nemamo nikakve zaštitne mere protiv njih", rekao je on preko prevodioca, dodajući da je SDF od Vašingtona zatražio odbrambene sisteme protiv bespilotnih letelica.

U jednom napadu na bazu SDF-a na naftnom polju Omar prošle nedelje poginulo je šest boraca SDF-a.

Abdi je rekao da je još jedan napad dronom bio blizu da pogodi zatvor u Hasaki, jednom od desetina objekata u kojima se nalazi ukupno oko 9.000 zarobljenih boraca Islamske države. Rekao je da je jedan dron udario u krov zatvora, ali da su na sreću američke snage oborile ostala tri pre nego što su mogle da naprave ozbiljniju štetu.

Uprkos nesigurnoj situaciji, komandant SDF-a je rekao da nije zabrinut da će američke snage otići u biskoj budućnosti.

"Zvaničnici Sjedinjenih Država su nas uverili... da neće biti nikakvog povlačenja [iz Sirije] u skorije vreme", rekao je Abdi, upozoravajući da će, ukoliko SAD promene kurs, rezultat biti haos.

"Mnogi akteri, snage, pokušavaće da iskoriste prednost", rekao e on. "Prisustvo SAD na terenu je glavni faktor očuvanja balansa ovde".

Dopisnica Glasa Amerike iz Pentagona Barla Beb i šefica Bira Bele kuće Petsi Vidakusvara doprinele su u pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG