Linkovi

Tri američka vojnika poginula u napadu u Jordanu, odgovornost preuzela grupa povezana sa Iranom


Predsednik SAD Džo Bajden, arhivska fotografija iz oktobra 2023. (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/Pool/File Photo)
Predsednik SAD Džo Bajden, arhivska fotografija iz oktobra 2023. (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/Pool/File Photo)

Tri američka vojnika su poginula, a desetine ranjene u napada bespilotne letelice na snage stacionirane u severoistočnom Jordanu blizu sirijske granice, saopštili su u nedelju predsednik Džo Bajden i američki zvaničnici. Bajden je za napad okrivio grupe koje podržava Iran.

"Dok još uvek prikupljamo činjenice o ovom napadu, znamo da su ga izvele radikalne ekstremističke grupe koje podržava Iran, koje deluju u Siriji i Iraku", naveo je Bajden u saopštenju.

Američki presednik je poručio da će SAD "sve krivce za to pozvati na odgovornost u vreme i na način koji mi izaberemo".

Kasnije u nedelju, na predizbornom događaju u Južnoj Karolini, Bajden je rekao: "Odgovorićemo". Zatim je pozvrao na minut ćutanja.

Napad na američke vojnike nije se dogodio na jordanskom tlu, već u Siriji, rekao je Muhanad al-Mubaidin, portparol Vlade Jordana. On je jordanskoj javnoj televiziji al-Mamlaka kazao da je meta napada bila američka baza al-Tanf u Siriji.

Procenjuje se da najmanje 34 pripadnika vojnog osoblja imaju traumatske povrede mozga, rekao je američki zvaničnik Rojtersu.

„Dok još uvek prikupljamo činjenice, ovo je najsigurnije delo grupe milicija koju podržava Iran“, rekao je drugi zvaničnik.

Iran negira umešanost, Jordan osuđuje napad

Islamski otpor u Iraku, krovna grupa koja uključuje Kataib Hezbolah, Nudžabu i druge militante koje podržava Iran, preuzela je odgovornost za napad, navodi Vašington post.

Zvaničnik iz grupe rekao je za novine: "Kao što smo ranije rekli, ako SAD nastave da podržavaju Izrael, doći će do eskalacije. Svi interesi SAD u regionu su legitimne mete i nije nam stalo do pretnji SAD da odgovorimo; znamo u kom pravcu idemo, a mučeništvo je naša nagrada".

U saopštenju koje je prenela zvanična novinska agencija Petra, Jordan je "osudio teroristički napad u kom je gađana ispostava na granici sa Sirijom i u kojoj su ubijena tri američka vojnika", a ranjeni drugi, "iz američkih snaga koje sarađuju sa Jordanom u borbi protiv terorizma i obezbeđivanju granica".

Portparol jordanske vlade Muhanad Mubaidin izrazio je saučešće Sjedinjenim Državama i rekao da napad "nije rezultirao žrtvama među oficirima jordanskih oružanih snaga".Iransko ministarstvo spoljnih poslova negiralo je odgovornost. Zvanična novinska agencija IRNA citirala je portparola ministarstva Nasera Kanaanija koji je rekao da "Islamska Republika Iran nema nikakvu ulogu u odlukama grupa otpora o tome kako podržavaju palestinsku naciju ili brane svoj narod".

Visoki zvaničnik Hamasa, kojeg takođe podržava Iran, direktno je povezao napad sa izraelskom ofanzivom u Gazi.

"Ubistvo tri američka vojnika je poruka američkoj administraciji da se mora suprostaviti cijeloj naciji ako se ne zaustavi ubistvo nevinih u Gazi", rekao je on za Rojters.

Majkl Pregent, viši saradnik na Hadson institutu i stručnjak za politička i bezbednosna pitanja Bliskog istoka i severne Afrike, razgovarao je u nedelju sa Persijskom službom Glasa Amerike.

"Sada imamo smrt tri Amerikanaca i 25 povređenih, a Bajdenova administracija treba da udari na pojedince odgovorne za ovo, treba da pogodi objekte unutar Irana", rekao je Pregent za Glas Amerike. "Ovo je jedini način da se Iran zaustavi".

"Danas sam čuo neke informacije od Pentagona da je ovo pokušaj Irana da nas namami u rat sa Iranom", rekao je on. "Ne, Teheran ne želi rat sa Sjedinjenim Državama. Ali Teheran želi da iskoristi svoje proksije da potisne Sjedinjene Države sa Bliskog istoka".

"Ali sada je crvena linija pređena i Sjedinjene Države moraju da odgovore", rekao je Pregent.

Ovo su prvi smrtni slučajevi u američkoj vojsci u regionu otkako je počeo rat u Gazi. Napad predstavlja ozbiljnu eskalaciju ionako napete situacije na Bliskom istoku, gde je izbio rat u Gazi posle napada palestinske ekstremističke grupe Hamas na Izrael 7. oktobra u kojem je poginulo 1.200 ljudi.

U naknadnom napadu Izraela na Gazu ubijeno je više 26.000 Palestinaca, prema lokalnom ministarstvu zdravlja pod kontrolom Hamasa, grupe koju SAD, EU i Velika Britanija smatraju terorističkom.

Dok su Sjedinjene Države do sada zadržale zvaničnu liniju da Vašington nije učesnik u ratu u regionu, one su izvršile udare na mete jemenskih Huti pobunjenika koje već mesecima napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru.

Huti imaju podršku Irana i tvrde da će nastaviti sa napadima na brodove sve dok Izrael ne prestane sa ofanzivom na Pojas Gaze.

„Nastavićemo njihovu posvećenost borbi protiv terorizma. I nema sumnje – pozivaćemo sve odgovorne na odgovornost u vreme i na način koji mi izaberemo“, rekao je Bajden u izjavi koju je objavila Bela kuća.

XS
SM
MD
LG