Linkovi

SAD se spremaju za udare na grupe povezane sa Iranom u Siriji i Iraku


Predsednik Džo Bajden razgovara sa novinarima ispred Bele kuće, 30. januara 2024. (Foto: Mandel Ngan/AFP)
Predsednik Džo Bajden razgovara sa novinarima ispred Bele kuće, 30. januara 2024. (Foto: Mandel Ngan/AFP)

Sjedinjene Države se spremaju za udare većeg intenziteta na grupe povezane sa Iranom širom Bliskog istoka, u odgovor na napad dronom na bazu u Jordanu u kome je poginulo troje američkih vojnika, a ranjeno više od 40.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, koji je u četvrtak prvi put održao pres konferenciju od kada je 1. januara hospitalizovan zbog komplikacija posle operacije raka prostate, nazvao je napad na vojne barake u Kuli 22 u severoistočnom Jordanu "veoma ozbiljnim", dodajući da se takve akcije neće tolerisati.

"Vreme je da im oduzmemo još više kapaciteta nego do sada", rekao je Ostin odgovarajući na pitanje zbog čega su SAD toliko čekale da jače reaguju na više od 165 napada na američke snage na Bliskom istoku koliko je izvršeno od sredine oktobra prošle godine.

Šef Pentagona je takođe, po svemu sudeći, odbacio tvrdnje Kataib Hezbolaha, militantne grupe u Iraku koju podržava Iran, da suspenduje svoje vojne operacije protiv Sjedinjenih Država.

"Uvek slušamo šta ljudi govore, ali i gledamo šta rade. Dela su najvažnija", izjavio je.

Ostin je takođe nagovestio da su, posle smrtonosnog napada u Jordanu, takvi gestovi zakasneli - i nedovoljni.

"Želimo da odgovorni za taj napad polože račune", rekao je.

Kaoi njegove kolege iz Bele kuće i Stejt departmenta, Ostin je izjavio da će SAD odgovoriti na višestruki način, što verovatno uključuje i više vazdušnih udara.

CBS Njuz je u četvrtak objavio da je predsednik Džo Bajden odobrio planove za neoliko dana udara na mete koje uključuju "iransko osoblje i objekte" u Iraku i Siriji.

Američki vojnici Vilijam Rivers, Briana Mofet i Kenedi Senders ubijeni su u napadu dronom u Jordanu, blizu sirijske granice, 28. januara 2024. (Foto: AFP/Sekretarijat za odbranu)
Američki vojnici Vilijam Rivers, Briana Mofet i Kenedi Senders ubijeni su u napadu dronom u Jordanu, blizu sirijske granice, 28. januara 2024. (Foto: AFP/Sekretarijat za odbranu)

Sa izuzetkom udara 4. januara u Bagdadu, u kome je ubijen lider milicije Harakat-al-Nudžaba, koju podržava Iran, SAD su se u svom reagovanju do sada fokusirale na napade na skladišta i slične lokacije, a ne na vojno osoblje.

Neki kritičari su, međutim, izrazili zabrinutost da je spremnost Vašingtona da priča o vojnom odgovru pružila ekstremističkim grupama koje podržava Iran, od kojih su mnoge vršile napade na američke snage pod obeležjima organizacije Islamski otpor u Iraku, vreme da se pripreme.

Međutim, Ostin je rekao da ga ne brinu izveštaji da neki od ekstremista evakuišu svoje baze i objekte za obuku.

"Ne bih spekulisao o tome ko je pobegao i šta je ostavljeno nakon što smo najavili napade", rekao je sekretar za odbranu. "Oni imaju mnogo kapaciteta. Ja imam mnogo više".

"Učinićemo sve što je potrebno da zaštitimo naše vojnike i interese", dodao je Ostin.

Takođe je priznao da nema kraja napadima ekstremnih Huta, koje takođe podržava Iran, na međunarodne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu uprkos nekoliko upozorenja i seriji napada na lokacije i objekte Huta.

"Huti nastavljaju da rade stvari koje su veoma neodgovorne i ilegalne", rekao je reporterima. "Zato je naš cilj da se postaramo da Hutima oduzmemo kapacitete da rade to što rade."

"Pozivamo Iran da prestane da snabdeva Hute naprednim konvencionalnim oružjem koje se koristi u napadima na brodove", dodao je šef Pentagona.

Huti su izvršili skoro 40 napada na međunarodne brodove od sredine novembra. Najnoviji napad se odigrao u četvrtak, kada je projektil ispaljen na teretni brod zapadno od luke Hodeida. Prošlog meseca, SAD su označile Hute kao globalnu terorističku grupu.

XS
SM
MD
LG