Linkovi

SAD izvele udare u Iraku i Siriji, na meti militanti povezani sa Iranom


Predsednik SAD Džo Bajden u vojnoj bazi Dover u Delaveru, gde je sa porodicama dočekao tela troje stradalih američkih vojnika u bazi u Jordanu (Roberto SCHMIDT / AFP)
Predsednik SAD Džo Bajden u vojnoj bazi Dover u Delaveru, gde je sa porodicama dočekao tela troje stradalih američkih vojnika u bazi u Jordanu (Roberto SCHMIDT / AFP)

Sjedinjene Države počele su da izvode vazdušne napade na Bliskom istoku u znak odmazde za smrtonosni napad dronom na američku bazu u Jordanu prošle nedelje.

Snage američke Centralne komande [CENTCOM] izvele su vazdušne napade u Iraku i Siriji protiv Kuds snaga korpusa Iranske revolucionarne garde i savezničkih milicija. Američke vojne snage su pogodile više od 85 ciljeva, sa brojnim avionima, uključujući bombardere dugog dometa, koji su doleteli iz Sjedinjenih Država“, navodi se u saopštenju CENTCOM-a.

Američki predsednik Džo Bajden izdao je saopštenje ubrzo nakon toga.

„Danas popodne, prema mom naređenju, američke vojne snage su gađale mete na objektima u Iraku i Siriji koje Iranska revolucionarna garda i povezana milicija koriste za napad na američke snage. Naš odgovor je počeo danas. Nastaviće se u vreme i na mestima po našem izboru. Sjedinjene Države ne traže sukob na Bliskom istoku ili bilo gde drugde u svetu. Ali neka znaju ovo svi oni koji bi mogli da žele da nam nanesu štetu: ako naudite Amerikancu, mi ćemo odgovoriti."

Oglasio se i šef Pentagona Lojd Ostin.

"Ovo je početak našeg odgovora. Predsednik je uputio dodatne akcije da se Iranska revolucionarna garda i pridružene milicije pozivaju na odgovornost za svoje napade na američke i koalicione snage. Oni će se odvijati u vreme i na mestima po našem izboru", naveo je u saopštenju.

Američka vojska je saopštila da je gađala „operacije komandovanja i kontrole, centre, obaveštajne centre, rakete, projektile i skladišta bespilotne letelice, logistiku i objekte lanca snabdevanja municijom milicija i njihovih sponzora Iranske revolucionarne garde, koji su omogućili napade na američke i koalicione snage .”

Sirijski državni mediji u Damasku javili su da u "agresiji SAD" na nekoliko lokacija u pustinjskim oblastima i duž granice između Sirije i Iraka, ima žrtava.

Predsednik Džo Bajden i ministar odbrane Lojd Ostin, između ostalih zvaničnika američke vlade, jasno su stavili do znanja poslednjih dana da će doći do višeslojnog vojnog odgovora nakon pogibije troje i ranjavanja više od 40 američkih vojnika u bazi u Jordanu.

Od sredine oktobra bilo je više od 165 napada na američke snage na Bliskom istoku.

„Mislim da svaki put kada izgubite muškarce i žene u inostranstvu u nekoj operaciji, to stvara dodatni pritisak na bilo koju administraciju, bilo da su demokrate ili republikanci, da čvrsto odgovori“, rekao je Džeremi Suri, profesor istorije na Univerzitetu Teksasa.

Prva naznaka uzvratnih bombaških napada u petak došla je nekoliko minuta nakon transfera posmrtnih ostataka trojice rezervista američke vojske koji je obavljen u bazi Dover u državi Delaver.

Dopremanje tela poginulih američkih vojnika u vojnu bazu Dover, 2. februara 2024. (REUTERS/Michael A. McCoy)
Dopremanje tela poginulih američkih vojnika u vojnu bazu Dover, 2. februara 2024. (REUTERS/Michael A. McCoy)

Američki udari ipak nisu usmereni direktno na Iran niti njegovu Revolucionanu gardu. Iran je inače porekao da stoji iza napada na bazu u Jordanu.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je ranije obećao da će Teheran uzvratiti na svaki mogući napad Amerike na njegove interese.

"Nećemo započetoi rat, ali ako neka zemlja, okrutna sila želi da nas napadne - islamska republika Iran će snažno odgovoriti", kazao je Raisi.

XS
SM
MD
LG