Linkovi

Bivši visoki zvaničnik Trampove kampanje osuđen na zatvorsku kaznu


Bivši zvaničnik Trampove kampanje, Rik Gejts, stiže u federalni sud u Vašingtonu, 17. decembar 2019.

Bivši visoki zvaničnik Trampove kampanje Rik Gejts, jedan od ključnih svedoka u istrazi specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusije u američke izbore, osuđen je u utorak na 45 dana u zatvoru i tri godine uslovno.

Gejts, dugogodišnji zamenik šefa Trampovog izbornog štaba 2016. godine Pola Manaforta, u februaru prošle godine izjasnio se da je kriv po optužbama za laganje Federalnom istražnom birou i kancelariji specijalnog tužioca i za zaveru protiv Sjedinjenih Država.

"Želim da sudu prenesem da prihvatam potpunu odgovornost za svoje poteze koji su me doveli ovde. Veoma žalim zbog grešaka koje sam napravio", rekao je Gejts u federalnom sudu pre izricanja presude.

Gejts je svedočio na suđenju Manafortu, koji je u martu ove godine osuđen na ukupno sedam i po godina zatvora po optužbama za zaveru povezanu sa njegovim lobističkim radom u Ukrajini za prorusku političku stranku i za finansijski kriminal.

Takođe je svedočio na suđenju republikanskom operativcu i dugogodišnjem prijatelju predsednika Donalda Trampa, Rodžeru Stounu koji je u novembru ove godine osuđen za laganje članova Kongresa o Vikiliksu, pokušaj da utiče na svedoke, i opstrukciju istrage Odbora za obaveštajne poslove u Predstavničkom domu.

Gejts se sastao sa tužiocima više od 50 puta. Federalni sudija Ejmi Berman Džekson izjavila je da, iako je uzela u ozbir njegovu ozbiljnu saradnju sa tužilaštvom, smatrala je da mora da izrekne i zatvorsku kaznu.

Rik Gejts, koji je bio na visokim pozicijama u predsednikovom predizbornom štabu i inauguracionom komitetu, jedan je od nekoliko bivših Trampovih saradnika i savetnika protiv kojih je podignuta optužnica u Malerovoj istrazi. Uz zatvorsku kaznu, moraće da plati novčanu kaznu u iznosu od 20.000 dolara, završi obaveze oko društveno-korisnog rada, i nastavi saradnju u nekoliko istraga koje još traju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG