Linkovi

Manafort osuđen na 47 meseci zatvora


This courtroom sketch depicts former Trump campaign chairman Paul Manafort, center in a wheelchair, during his sentencing hearing in federal court before Judge T.S. Ellis III in Alexandria, Va., March 7, 2019.

Federalni sudija osudio je u četvrtak Pola Manaforta, bivšeg menadžera izborne kampanje predsednika Donalda Trampa na 47 meseci zatvora zbog utaje poreza i drugih finansijskih malverzacija.

Presuda je znatno niža od 19 do 21 godine zatvora, koliko su tražili tužioci, a takva kazna bi značilla da bi Manafort, koji ima 69 godina, verovatno proveo ostatak života iza rešetaka.

Sudija T. S. Elis je ocenio da su federalne smernice i oštra kazna koju je preporučio specijalni tužilac Robert Maler - preterani. On je takođe ukazao da se Manafortu nije sudilo u vezi sa glavnim predmetom Malerove istrage - utvrdjivanjem da li je Trampov izborni štab radio u dosluhu sa Rusima kako bi uticao na ishod izbora 2016.

Manafort je u sudnicu doveden u invalidskim kolicima a koristio je i štap. Izgledao je mnogo lošije i starije nego pre samo nekoliko godina, kada je bio jedan od najuticajnijih republikanaca u Vašingtonu.

Iako se nije izvinio za krivična dela koja je počinio, Manafort je rekao da je "profesionalno i finansijski upropašćen." "Malo je reći da sam ponižen i osramoćen", naveo je bivši šef Trampovog izbornog štaba.

Advokat Kevin Dauning prilazi novinarima na suđenju Polu Manafortu, 7. marta 2019.
Advokat Kevin Dauning prilazi novinarima na suđenju Polu Manafortu, 7. marta 2019.

Osim što je Manaforta osudio na blizu četiri godine zatvora, Elis mu je izrekao novčanu kaznu od 50.000 dolara.

Manafort je optužen da je utajio milione dolara koje je zaradio kao lobista za bivšeg pro-ruskog predsednika Ukrajine, Viktora Janukoviča - milione na koje nije platio porez.

Manafort je takođe lagao banke u Virdžiniji da bi obezbedio kredite kako bi finansirao svoj luksuzni stil života, koji je obuhvatao velike kuće i odeću poznatih kreatora.

Manafort je, uz to, osuđen po odvojenoj optužnici za zaveru i uticaj na svedoke. Kazna za ta krivična dela biće mu izrečena sledeće nedelje.

Relativno blaga kazna Manafortu je pomalo iznenađujuća. Manafort je pristao da sarađuje sa Malerom u istrazi Rusije, u nadi da će dobiti manju kaznu. Ali drugi sudija je zaključio da je Manafort lagao tužioce u istrazi Rusije i prekršio pravila pogodbe sa tužilaštvom zbog čega je izgubio pravo na blažu kaznu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG