Linkovi

Sekretar za pravosuđe: Obama i Bajden nisu predmet istrage


Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar na brifingu za novinare u Beloj kući 1. aprila 2020.
Sekretar za pravosuđe Vilijam Bar na brifingu za novinare u Beloj kući 1. aprila 2020.

Američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar izjavio je u ponedeljak da ne očekuje da će revizija rada Federalnog istražnog biroa dok je istraživao mešanje Rusije u predsedničke izbore 2016. dovesti do krivične istrage bivšeg predsednika Baraka Obame i bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena.

"Što se tiče predsednika Obame i potpredsednika Bajdena, šta god da je njihov stepen učešća, ne očekujem da će rad gospodina Durama dovesti do krivične istrage jednog ili drugog", rekao je Bar. Federalnil tužilac Džon Duram ispituje kako je započela istraga ruskog mešanja u izbore 2016. godine. "Nije svaka zloupotreba moći nužno i federalno krivično delo", rekao je Bar.

Predsednik Donald Tramp je proteklih nedelja više puta pominjao skandal koji naziva "Obamagejt", kada je bez dokaza govorio da je Obama povezan sa "najvećim političkim zločinom u istoriji Amerike, bez konkurencije!"

Bar nije isključio mogućnost da neki drugi zvaničnici budu pod istragom.

"Kada je reč o mogućem krivičnom delu, koncentrišemo se na druge ljude", rekao je sekretar za pravosuđe, koji nije imenovao te, "druge" zvaničnike.

Tramp nije objasnio za šta tačno optužuje Obamu, ali se te tvrdnje, po svemu sudeći, odnose na poteze koje je FBI preduzeo pred kraj Obaminog drugog mandata. Tramp je te tvrdnje izneo u seriji 120 tvitova i retvitovanih statusa 10. maja.

Godinama pre nego što je izabran, dok je bio biznismen i zvezda rijaliti televizije, Tramp je počeo da se bavi politikom i forsirao netačnu tvrdnju da Obama, prvi crnački predsednik, nije rođen u Sjedinjenim Državama. U prvoj godini mandata, takođe je bez dokaza tvrdio da je Obama naredio da se prisluškuju njegovi telefoni u Trampovoj kuli.

XS
SM
MD
LG