Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe istražuje politički motiv FBI-a u istrazi o Rusiji


Sedište Sekretarijata za pravosuđe u Vašingtonu
Sedište Sekretarijata za pravosuđe u Vašingtonu

Sekretarijat za pravosuđe, pod pritiskom predsednika Donalda Trampa, zatražio je od generalnog inspektora da istraži da li je FBI bio politički motivisan u sprovođenju kontraobaveštajne istrage o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016.

Ovaj potez Sekretarijata za pravosuđe usledio je pošto je predsednik Tramp na Tviteru zatražio da se istraži da li se FBI infiltrirao ili nadzirao kampanju u političke svrhe I ako jeste “da li su to zatražili ljudi iz Obamine administracije”.

Sekretarijat za pravosuđe je zatražio da generalni inspektor proširi istragu o primeni Zakona o nadzoru stranih obaveštajaca, odnosno da otkrije da li je bilo političke motivacije u tome što je američki profesor u penziji Stefan Halper davao informacije FBI-u o svojim kontaktima sa trojicom članova Trampovog izbornog štaba.

Zamenik sekretara za pravosuđe Rod Rozenstajn, koji nadzire istragu Roberta Malera o Rusiji, rekao je da “se moraju preduzeti odgovarajuće mere ako se neko nepropisno infiltrirao i nadzirao učesnike predsedničke kampanje”.

Nekoliko minuta pošto je na Tviteru Tramp zatražio istragu, zvaničnici Obamine adminsitracije su reagovali i poručili da je Trampov zahtev možda najozbiljnije mešanje u pravosudni sistem SAD otkad je predsednik otpustio direktora FBI-a Džejmsa Komija.

Tramp se ranije požalio na to da su FBI i Sekretarijat u njegov izborni štab ubacili špijuna, a neki mediji su objavili da je to Stefan Halper, 73-godišnji profesor na britanskom Kembridžu, koji je u prošlosti radio za tri republikanske administracije.

Predsednik SAD se ponovo žalio na istragu o Rusiji i na Tviteru napisao da “stvari postaju smešne”, upitao kada će istraga biti završena i konstatovao da će “lov na veštice uskoro koštati 20 miliona dolara”.

Jedan od Trampovih advokata Rudi Đulijani je rekao da mu je Robert Maler preneo da će istraga o opstrukciji pravde biti gotova do 1. septembra. Ali to niko iz Malerovog tima nije potvrdio. Đulijani je rekao da se i dalje pregovara o tome hoće li Donald Tramp biti intervjuisan u sklopu istrage.

XS
SM
MD
LG