Linkovi

Džon Stjuart: Autoritarne vlade su pretnja, ne komedija


Dobitnik nagrade Mark Tven Džon Stjuart na 23. dodeli nagrada Mark Tven za američki humor u Kenedi centru, 24. aprila 2022.
Dobitnik nagrade Mark Tven Džon Stjuart na 23. dodeli nagrada Mark Tven za američki humor u Kenedi centru, 24. aprila 2022.

Primajući nagradu Mark Tven za američki humor, koju dodeljuje Kenedi centar u Vašingtonu, komičar Džon Stjuart upozorio je da nagađanja o budućnosti komedije u vreme pojačane osetljivosti na određena kulturna pitanja ignorišu pravu i trajnu pretnju: autoritarne vlade širom sveta.

"Komedija ne menja svet ali je vesnik promena", izjavio je Stjuart. "Kada društvo oseća pretnju, komičari su prvi koji se proteruju."

Stjuart je ukazao na slučaj egipatskog komičara Basema Jusefa, kome je političko-komični šou, inspirisan Stjuartovim programom, doneo slavu ali i samonametnuto izgnanstvo. Jusefova priča je "primer prave pretnje komediji"- ocenio je Džon Stjuart.

Preplitanje komedije i politike bilo je glavna tema večeri, na kojoj su se zvezde i najpoznatiji američki komičari okupili da bi odali priznanje Stjuartu, koji je postavio savremeni model mešavine tih tema tokom 16 godina vođenja programa "Dejli šou" (the Daily Show).

Stjuart je 23. dobitnik nagrade Mark Tven, a o njegovom radu govorili su drugi komičari i raniji dobitnici nagrade. Džon Stjuart je govorio na dodeli nagrade Dejvu Šapelu 2019, a Šapel mu je sada uzvratio uslugu.

"Čudesno je gledati te kako radiš. Ti si lek za sve što muči ovu zemlju", rekao je Šapel, koji je podsetio da je Stjuart odlučio da prestane da vodi Dejli šou godinu dana pre izbora Donalda Trampa za predsednika.

59-godišnji Stjuart - Džonatan Stjuart Libovic - istakao se kao stendap komičar i voditelj nekoliko neuspešnih tok-šou programa pre nego što je 1999. godine preuzeo program Dejli šou na kanalu Komedi Central. Stekao je ogroman kulturni i politički uticaj usmeravajući svoje satirično oko na politiku i sve polarizovanije nacionalne medije.

Nekoliko govornika u nedelju bili su bivši "dopisnici" programa Dejli Šou, među kojima su Samanta Bi, Stiv Karel, Stiven Kolber i Džon Oliver.

Karel je svoj rad na tom programu opisao kao vreme puno "uzbuđenja, straha, zdravstvenih problema i smeha". Primetio je da je Stjuart, po svemu sudeći, uživao u tome da ga šalje na bizarne zadatke među kojima je bilo da jede "krisko" - biljnu mast, intervjuiše krotitelja zmija i pije koktel Long Ajlend do povraćanja. "Stjuart nas je uvek podržavao i navijao za nas iz svoje bezbedne i udobne kancelarije", dodao je Karel.

Za to vreme, Džon Oliver je poslao video poruku u kojoj je rekao da "pravi Džon Stjuart nikada ne bi proveo dva sata vrpoljeći se u sedištu i slušajući kako mu ljudi govore koliko im znači." Prema tome, zaključio je Oliver, Stjuart mora da je umro, i u skladu sa tim komičar mu je održao dugo opelo.

Džon Stjuart govori na konfernciji za novinare u ime žrtava napada 11. septembra in njihovih porodica.
Džon Stjuart govori na konfernciji za novinare u ime žrtava napada 11. septembra in njihovih porodica.

Rok zvezda Brus Springstin, takođe rođen u Nju Džersiju, izveo je akustičnu verziju pesme "Born to Run" i hvalio Stjuarta kao patriotu koji govori istinu o moćnicima i poziva ih na odgovornost.

Stjuart je uticajan i daleko van granica Amerike. Jusef, egipatski kardiohirurg, započeo je svoj skromni šou na Ju Tjubu koji je direktno rađen po modelu Stjuartovog "Dejli šoa" i postao je ikona za vreme i posle egipatske revolucije 2011. Opisujući svoj program kao "jasnu, jeftinu kopiju" Dejli šoa, Jusef je opisao kako se pojavio u Stjuartovoj emisiji 2012. godine, a Stjuart je doputovao u Kairo da gostuje kod njega 2013.

Dve nedelje kasnije, egipatska vojska zbacila je demokratski izabranog islamističkog predsednika u sred masovnih nacionalnih protesta. Jusef kaže da je pitao Stjuarta kako da se ponaša u promenjenoj političkoj klimi, a Stjuart ga je savetovao da se drži svojih principa čak i ako mu to izazove probleme ili košta popularnosti.

Jusef, čija je emisija kasnije otkazana, i koji sada živi u Sjedinjenim Državama, počeo je da grdi Stjuarta sa scene. "Sad bih bio bogata prodana duša!" vikao je, glumeći bes.

Od kada se penzionisao iz Dejli šoa 2015. godine, Stjuart je postao glasni zagovornik različitih društvenih ciljeva, i jedan od najuticajnijih glasova podrške državnim izdvajanjima za lečenje policajaca i vatrogasaca koji su 11. septembra 2001. došli da pomognu žrtvama terorističkih napada. Nedavno se vratio na televiziju kao voditelj programa "Problem sa Džonom Stjuartom" na televiziji Epl Plus.

Stjuartov politički uticaj jasno se ogledao i na spisku zvanica među kojima su bili predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, sekretar za saobraćaj Pit Butidžidž i sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki.

Na crvenom tepihu pre ceremonije, Pelosi je izjavila da se sastala sa Stjuartom u više navrata dok je lobirao za različite ciljeve. Hvalila je njegovu "posvećenost i znanje", koji daleko prevazilaze nivo uobičajenog političkog angažmana poznatih ličnosti.

Uz smeh je dodala i da Stjuart nije "strpljiv čovek" kada smatra da je njegov cilj opravdan.

Bila je to prva dodela nagrada Mark Tven od 2019. Ceremonija je otkazana 2020. i 2021. zbog pandemije kovida 19. Osim te dvogodišnje pauze, nagrada je dodeljivana svake godine od 1998, a prvi dobitnik je bio Ričard Prajor.

Među ostalim dobitnicima bili su Kerol Barnet (koja je sa 80 godina najstarija dobitnica), Tina Fej (tada, sa 40 godina, najmlađa dobitnica), Edi Marfi, Džonatan Vinters, Džordž Karlin i Lili Tomlin. Nagrada dobitniku iz 2009. Bilu Kozbiju je oduzeta 2018. zbog brojnih optužbi za seksualne napade.

XS
SM
MD
LG