Linkovi

Fridom haus: Tramp pretnja za američku demokratiju


Predsednik SAD Donald Tramp govori o stanju nacije u Kongresu, 5. februar 2019.
Predsednik SAD Donald Tramp govori o stanju nacije u Kongresu, 5. februar 2019.

Nevladina organizacija “Fridom haus” saopštila je da predsjednik Donald Tramp napada ključne američke institucije i demokratske principe, uključujući slobodu medija, nezavisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije i legitimnost izbora. Prema ocjeni Fridom hausa, američka demokratija je i dalje snažna, ali se suočava sa prijetnjom koja bi mogla da ugrozi njen opstanak.

Fridom haus je u redovnom izveštaju upozorio da je demokratija ugrožena širom svijeta i izdvojio Sjedinjene Države kao jedan od glavnih povoda za zabrinutost. Američka demokratija je, prema ocjeni organizacije, na istom nivou kao i grčka, hrvatska i mongolska, a daleko ispod nemačke, francuske i britanske. Sara Repući iz Fridom hausa kaže da su napadnute ključne američke institucije.

“Najviše smo zabrinuti zbog napada na pravosuđe, demonizacije medija, korupcije, sukoba interesa i napada na legitimitet naših izbora”.

Bijela kuća odbila je da za Glas Amerike komentariše optužbe. Predsjednik Tramp je više puta optužio medije za nepošteno izveštavanje i lično napadao određene novinare, među kojima je i Džim Akosta iz CNN-a.

“CNN bi trebalo da se srami što vi radite za njih, Vi ste nevaspitana i užasna osoba i ne bi trebalo da radite za CNN”.

Predsednik SAD često kritkuje američke medije
Predsednik SAD često kritkuje američke medije

Pojedini eksperti smatraju da su Sjedinjene Države naročito ranjive, zato što su mnoge demokratske tradicije zasnovane na principima, a ne zakonima.

“Mi smo veoma neuobičajeni. Mnoge zemlje su prestale da budu demokratske tokom Drugog svjetskog rata, ali su ponovo izgradile demokratiju zahvaljujući snažnim, modernim ustavima kojima je zabranjeno miješanje izvršne vlasti i druge stvari, kojih i nema u našem ustavu. Zbog toga u velikom dijelu zavisimo od principa, koji su godinama pod pritiskom”, smatra Rejčel Klajnfeld iz Karnegijeve zadužbije za međunarodni mir.

Sjedinjene Države su tradicionalne bile uzor drugim državama, a i dalje imaju veliki uticaj, smatra Repući.

“Druge zemlje prate šta se događa u Sjedinjenim Državama i ugledaju se na ponašanje naših lidera. Zbog predsjednikovih čestih pohvala na račun nekih od najgorih svjetskih diktatora, stiče se utisak da on ne vjeruje u važnost demokratije”.

Sagovornice Glasa Amerike vjeruju da su američke demokratske institucije snažne i otporne, ali apeluju na članove Kongresa i građane da ih brane i da njihov opstanak ne uzimaju zdravo za gotovo.

XS
SM
MD
LG