Linkovi

NATO na samitu u Viljnusu traga za konkretnim akcijama po pitanju Kine


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na pres konferenciji u briselu, 7. jula 2023. (Foto: AFP/John Thys)

Dok vodi rat protiv Ukrajine, Rusija ostaje najveća i najneposrednija pretnja za NATO. Međutim, kada se saveznički lideri budu sastali sledeće nedelje na samitu u Viljnusu u Litvaniji, ključna tačka dnevnog reda biće sprovođenje Strateškog koncepta usvojenog tokom samita u Madridu 2022. godine, a u kom je Alijansa prepoznala bezbednosne izazove koji potiču iz Kine.

U Strateškom konceptu NATO navodi se da se Alijansa suočava sa "sistemskom konkurencijom" pekinških "ambicija i politike prinude" koja predstavlja izazov za "interese, bezbednost i vrednosti" članica.

Iako se saveznici možda slažu da je kineski izazov stvaran, razlikuju se po tome kako žele da mu pristupe. Mnoge evropske zemlje se u velikoj meri oslanjaju na kineske investicije i trgovinu. Kina čini skoro 10 odsto evropskog izvoza i oko 20 odsto njenog uvoza.

U Viljnusu će te razlike morati da budu prevaziđene i lideri će morati da izgrade zajednički pristup u suočavanju sa kineskom pretnjom, rekla je Anca Agači, pomoćnica direktora i stalna saradnica za Transatlantsku bezbednosnu inicijativu u Skoukroft centru za strategiju i bezbednost pri Atlantskom savetu.

"Veliko pitanje koje trenutno postoji u transatlantskoj zajednici jeste kakva je uloga NATO-a kada je u pitanju Kina i koliko daleko ta alijansa treba da ide", rekla je ona za Glas Amerike.

Ukrajina-Tajvan

NATO lideri su upozorili da ono što se danas dešava u Evropi može da se dogodi sutra u Aziji.

"Ako [ruski] predsednik [Vladimir] Putin pobedi u Ukrajini, to bi poslalo poruku da autoritarni režimi mogu da ostvare svoje ciljeve grubom silom", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Tokiju ranije ove godine. "Ovo je opasno. Peking pažljivo posmatra i uči lekcije koje mogu uticati na njegove buduće odluke".

Stoltenberg je to govorio u kontekstu buduće odluke Pekinga o Tajvanu, samoupravnom ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

Američki predsednik Džo Bajden je u nekoliko navrata rekao da će američke snage braniti Tajvan u slučaju kineske invazije. To bi stvorilo rizik da saveznici iz NATO i drugi partneri SAD budu uvučeni u sukob – što znači da bi Alijansa morala da izradi plan za nepredviđene situacije.

Takav rat nije "ni neizbežan, ni neminovan", rekao je vojni general Mark Mili, predsedavajući američkog Združenog generalštaba, tokom saslušanja Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma u martu.

Hibridne i sajber operacije

Osim zabrinutosti za Tajvan i slobodu plovidbe, NATO je zabrinut zbog drugih potencijalnih pretnji, uključujući ono što naziva "zlonamernim hibridnim i sajber operacijama i njegovom konfrontirajućom retorikom i dezinformacijama" Pekinga.

Alijansa smatra da Kina želi da kontroliše ključne tehnološke i industrijske sektore, kritičnu infrastrukturu kao što je 5G mreža i strateške materijale i lance snabdevanja. Optužuje Peking da koristi ekonomsku polugu da "stvori strateške zavisnosti i pojača svoj uticaj".

"Uopšteno govoreći, kineski politički uticaj u Evropi stvara, naravno, sve veću zabrinutost", dodala je Agači, posebno ako se ima u vidu rastuće partnerstvo Pekinga sa Rusijom.

Peking insistira da "stoji na strani mira" u vezi sa Ukrajinom. Međutim oštro odgovara NATO-u, uključujući i na objavljene planove za osnivanje NATO kancelarije u Japanu.

"Azija leži izvan geografskog obima severnog Atlantika i nema potrebe za replikom NATO-a. Međutim, videli smo da NATO ide na istok u ovaj region, mešajući se u regionalne poslove i podstičući blokovsku konfrontaciju", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin prošlog meseca. "Šta NATO zapravo namerava? Ovo zahteva veliku opreznost među zemljama u svetu, posebno u Aziji".

Indo-pacifički partneri

Indo-pacifički partneri Australija, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja prisustvovali su prošle godine samitu NATO-a i ponovo će učestvovati u Viljnusu.

"Ove indo-pacifičke zemlje imaju jedinstveno iskustvo sa Kinom i mogu doneti neku dragocenu perspektivu u tu diskusiju", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi u intervjuu za Glas Amerike u četvrtak.

NATO je sapštio da ostaje "otvoren za konstruktivan angažman" sa Pekingom.

U radu na priči je pomogla Julija Jarmolenko.

XS
SM
MD
LG