Linkovi

Evropski zvaničnici tražili pomoć Kine za okončanje rata u Ukrajini


Kineski predsednik Ši Đinping sa Emanuelom Makronom i Uruslom fon der Lajen u Pekingu (Ludovic Marin/Pool via REUTERS)
Kineski predsednik Ši Đinping sa Emanuelom Makronom i Uruslom fon der Lajen u Pekingu (Ludovic Marin/Pool via REUTERS)

Kineski predsednik Ši Đinping iskazao je spremnost da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Visoka zvaničnica ukazala je na to pošto je francuski predsednik, koji sa njom boravi u poseti Kini, pozvao Peking da razgovara s Rusijom o ratu u Ukrajini, izvestila je agencija Rojters.

"Bilo je zanimljivo čuti da je predsednik Ši ponovio svoju spremnost da razgovara sa Zelenskim. Do razgovora bi moglo doći kada se steknu uslovi“, rekla je predsednica Evropske komisije.

Makron je istakao da je potrebno da Zapad uključi Kinu kako bi ta zemlja pomogla u okončanju krize i sprečila napetosti koje bi globalne sile mogle podeliti na zaraćene blokove.

Tokom susreta francuski predsednik preneo je Šiju da je ruska agresija zadala udarac stabilnosti.

"Znam da mogu računati na vas da ćete urazumiti Rusiju i za pregovarački sto“, rekao je Makron.

Ši, koji nastoji da pozicionira Kinu kao potencijalnog posrednika u sukobu – dok Zapad smatra da favorizuje Rusiju, preneo je da se nada da bi Moskva i Kijev mogli što pre održati mirovne pregovore.

Nakon jednoiposatnih razgovora sa evropskim zvaničnicima pozvao je Ukrajinu i Rusiju da pronađu političko rešenje za rat.

Međutim, kineski predsednik nije pominjao mogućnost razgovora sa ukrajinskim predsednikom.

Kina je predložila mirovni plan od dvanaest tačaka za ukrajinsku krizu koji poziva obe strane da pristanu na postepeno stišavanje napetosti koje bi vodilo ka prekidu vatre.

Zapad je u najvećoj meri odbacio plan zbog toga što Kina nije osudila rusku agresiju na Ukrajinu. Takođe, Sjedinjene Države i NATO su izneli tvrdnje da Kina razmatra slanje oružja Rusiji, što je Peking demantovao.

Inače, reputacija Pekinga kao faktora u diplomatiji osnažena je marta 2023. kada je posredovala u Irana i Saudijske Arabije da obnove kontakte nakon dugogodišnjih neprijateljstava koje je podstaklo nestabilnost u Zalivu, podseća agencija Rojters.

Makronova poseta Kini, zajedno sa šeficom Evropske komisije, dolazi nakon nekoliko godina pogoršanja odnosa sa Pekingom zbog zastoja u realizaciji investicionog dogovora, kineske netransparentnosti oko kovida i nespremnosti te zemlje da osudi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Međutim, u obraćanju novinarima nakon dolaska u Peking u sredu, Makron je rekao da Evropa mora da se odupre smanjenju trgovinskih i diplomatskih veza sa Kinom i da odbaci ono što su neki označili kao „neumitnu spiralu“ napetosti između Kine i Zapada.

Makron je razgovarao sa premijerom Li Ćijangom pre nego što se sastao sa Šijem. Kineski državni medij CCTV objavio je da "Kina i Francuska imaju sposobnost i odgovornost da prevaziđu razlike i ograničenja, dok svet prolazi kroz duboke istorijske promene".

„I Evropa i Kina su imale ogromne koristi od ovog odnosa, međutim, odnosi EU i Kine postali su složeniji poslednjih godina i važno je da danas zajedno razgovaramo o svim aspektima naših odnosa“, rekla je fon der Lajen pre sastanka sa kineskim premijerom.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Kine Ši Đinping u Pekingu, 6. april 2023.
Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Kine Ši Đinping u Pekingu, 6. april 2023.

Li je rekao da je partnerstvo sa EU i Francuskom "na novoj početnoj tački" i da bi obe strane trebalo da se pridržavaju "međusobnog poštovanja i saradnje od koje svi imaju koristi".

I Makron i fon der Lajen poručili su da žele da ubede Kinu da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi donela mir u Ukrajini, ili barem da odvrate Peking da direktno podrži Moskvu u sukobu.

Neki analitičari sugerišu da bi dvoje evropskih zvaničnika mogli da igraju uloge "dobrog i lošeg policajca" - Makron koji promoviše resetovanje odosa Kine i EU, a fon der Lajen pokreće teža pitanja i govori o crvenim linijama u odnosima.

XS
SM
MD
LG