Linkovi

Modi i Bajden: Novo doba u odnosima Indije i Sjedinjenih Država


Premijer Indije Narendra Modi i predsednik SAD-a Džo Bajden obraćaju se novinarima u Beloj kući, Vašington, 23. jun, 2023. (Foto: AP/Evan Vucci)
Premijer Indije Narendra Modi i predsednik SAD-a Džo Bajden obraćaju se novinarima u Beloj kući, Vašington, 23. jun, 2023. (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsednik Džo Bajden pozdravio je novo doba u odnosima između SAD i Indije, nakon što je u četvrtak u Beloj kući dočekao indijskog premijera Narendru Modija, ukazujući na sporazume o odbrani i trgovini čiji cilj je suprotstavljanje globalnom uticaju Kine.

Partnerstvo je "jače, bliže i dinamičnije nego ikada u istoriji", rekao je Bajden na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Modijem. Ekonomski odnosi "cvetaju", a trgovina se više nego udvostručila u protekloj deceniji.

Modi je istakao "novo poglavlje strateškog partnerstva" dve zemlje nakon što su se dvojica lidera obratila javnosti posle razgovora u Ovalnoj kancelariji na kojima su bile razmatrane razlike u stavovima o Rusiji i ljudskim pravima.

Vašington želi da Indija bude strateška protivteža Kini i vidi je kao ključnog partnera, iako neki analitičari i bivši zvaničnici sumnjaju u spremnost Indije da se suprotstavi Pekingu u pogledu pitanja kao što je Tajvan. Vašington je takođe bio nezadovoljan bliskim vezama Indije sa Rusijom u vezi u svijetlu ruske invazije na Ukrajinu.

Modi pokušava da poveća uticaj koji Indija, najnaseljenija zemlja na svetu sa 1,4 milijarde stanovnika, ima na svetskoj sceni zbog napetih veza sa susednom Kinom.

Sama konferencija za novinare bila je odraz suprotstavljenih političkih tradicija, s obzirom na to da je Modi prvi put odgovarao na pitanja u takvom formatu tokom svog devetogodišnjeg mandata.

Modijeva poseta nije bila bez kontroverze. Njegov planirani govor kasnije u četvrtak pred zajedničkim sazivom Kongresa, trebalo je da bojkotuje veliki broj liberalnih zakonodavaca.

Dok je 7000 osoba prisustvovalo ceremoniji u Beloj kući, mnogo manja grupa demonstranata okupila se nekoliko ulica dalje da protestuje protiv bliskosti Bajdenove administracije sa Modijem.

Ali, za Bajdena, koristi od povezivanja sa najnaseljenijom demokratijom na svetu u trenutku povećane tenzije sa suparničkom Kinom su nadmašile i troškove i rizike.

"Izazovi i mogućnosti sa kojima se svet suočava u ovom veku zahtevaju da Indija i Sjedinjene Države rade i vode zajedno, a mi radimo zajedno", rekao je Bajden pozdravljajući Modija u Beloj kući. On je obećao da će sa Modijem razgovarati o ljudskim pravima, slobodi i vladavini zakona i izjavio novinarima posle razgovora da su vodili "direktnu“ diskusiju.

Nakon što se Modi obrati Kongresu, Bajden će biti domaćin indijskom lideru na svečanoj državnoj večeri u četvrtak uveče.

Zvaničnici administracije predsednika Bajdena saopštili su u međuvremenu da će sporazumi koji će biti objavljeni, o poluprovodnicima, važnim mineralima, tehnologiji, svemirskoj saradnji i odbrambenoj saradnji i prodaji, predstavljati novu eru u odnosima između dve zemlje.

Neki od njih imaju za cilj diversifikaciju lanaca snabdevanja kako bi se smanjila zavisnost od Kine. Drugi su usmereni na tržišta naprednih tehnologija.

XS
SM
MD
LG