Linkovi

Guverner Viskonsina proglasio vanredno stanje nakon što je policija upucala jednog Afroamerikanca


Protest ispred policijske stanice u Kenoši
Protest ispred policijske stanice u Kenoši

Guverner države Viskonsin Toni Evers proglasio je u utorak vanredno stanje nakon što su neki učesnici protesta vandalizovali radnje i zapalili desetine zgrada u gradu u kojem su izbili neredi pošto je policajac upucao jednog Afroamerikanca.

Prethodno je pozvao Nacionalnu gardu da asistira policiji u Kenoši koja je drugu noć zaredom bacala suzavac kako bi rasterala demonstrante. Zapaljeni su automobili i neki objekti.

Na snimku incidenta koji je postao viralan, vidi se kako policajac puca Džejkobu Blejku u leđa dok je ulazio u automobil u kojem je bilo i njegovo troje dece. Prethodno se vidi kako policajci idu za Blejkom do automobila i pre pucnjave jedan policajac ga hvata za majicu.

Policija je navodno prethodno došla zbog prijave nasilja u porodici, ali na snimku se ne vidi šta je prethodilo pucnjavi.

Džejkob Blejk je hospitalizovan i prema poslednjim izveštajima u stabilnom je stanju. Njegov otac rekao je da je Džejkob paralizovan od struka na dole, ali da ne zna da li je paraliza trajna.

Neredi u gradu Kenoša izbili su pošto je policajac pucao u Afroamerikanca
Neredi u gradu Kenoša izbili su pošto je policajac pucao u Afroamerikanca

"Iako ne znamo sve detalje, znamo da Blejk nije prvi crnac kojeg je ranila ili nemilosrdno ubila policija u ovoj državi i celoj zemlji", rekao je demokratski guverner Toni Evers.

Proteste protiv policijske brutalnosti i rasne nejednakosti u Americi pokrenulo je ubistvo crnca Džordža Flojda 25. maja u Mineapolisu. Najduže su trajale u gradu Portlandu.

Predsednik policijskog sindikata u Kenoši Pit Dits apelovao je na građane da ne donose preuranjene zaključke.

"Kao i uvek, snimak koji cirkuliše ne prikazuje ceo incident".

Policajci koji su učestvovali u incidentu su poslati na prinudno odsustvo i istraga je u toku.

XS
SM
MD
LG