Linkovi

Belorusija povukla migrante iz kampa na granici sa EU


Migranti u transportnom centru blizuprelaza Brugzi na granici Belorusije i Poljske. (Foto: Maxim GUCHEK / BELTA / AFP)
Migranti u transportnom centru blizuprelaza Brugzi na granici Belorusije i Poljske. (Foto: Maxim GUCHEK / BELTA / AFP)

Beloruske vlasti su u četvrtak ispraznile glavne kampove na granici sa Poljskom, u kojima se prethodnih dana boravili migranti koji su pokušavali da uđu na teritoriju Evropske unije.

Beloruska državna novinska agencija Belta prenela je da su migranti prebačeni u jedno skladište u Belorusiji. Portparol poljske pogranične službe potvrdio je da su kampovi prazni.

"Kampovi su sada prazni, migranti su verovatno odvedeni u transportni centar koji nije daleko od graničnog prelaza Bruzgi. Nije bilo drugih sličnih kampova, ali ima grupa na drugim mestima koje pokušavaju da pređu granicu. Videćemo šta će se dogoditi narednih sati", rekao je portparol.

Evropske zemlje optužuju Belorusiju da namerno izaziva krizu dovođenjem migranata sa Bliskog istoka koje podstiče da pokušaju da nelegalno pređu granicu sa Poljskom i Litvanijom. Minsk odbacuje optužbe.

Stotine migranata su proteklih nedelja pokušavale da pređu granicu i sukobljavale se sa poljskim snagama. Jedan migrantski bračni par rekao je Poljskom centru za međunarodnu pomoć, nevladinoj organizaciji, da je njihovo jednogodišnje dete umrlo u šumi. Veruje se da je proteklih meseci najmanje još osam migranata preminulo u pograničnom području.

Kampovi su ispražnjeni posle nedelje intenzivne diplomatije. Nemačka kancelarka Angela Merkel je dva puta za tri dana telefonom razgovarala sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom, s kojim evropski lideri obično odbijaju da razgovaraju.

Belorusija je prethodno u četvrtak saopštila da je Lukašenko u razgovoru sa Merkel predložio plan za rešenje krize prema kojem bi EU primila 2.000 ljudi dok bi Minsk vratio 5.000 u zemlje iz kojih su došli.

Međutim, nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zihofer odbacio je taj predlog.

"Ako podlegnemo pritisku i kažemo da ćemo primiti izbeglice, to bi značilo primenu same suštine ove perfidne strategije", poručio je Zihofer.

EU još nije reagovala na taj plan. Pre nego što je objavljen, Evropska komisija je saopštila da sa Belorusijom neće pregovarati o patnjama migranata.

U međuvremenu, stotine Iračana su se u četvrtak ukrcale na let za Irak, prvi takav od avgusta.

Na migranstsku krizu usredsređene su i Sjedinjene Države, poručio je u četvrtak, tokom posete Nigeriji, američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Sramno je što Lukašenko i Belorusija pokušavaju da instrumentalizuju migrante", rekao je Blinken i dodao da SAD imaju ovlašćenje da po potrebi uvedu dodatne sankcije.

XS
SM
MD
LG