Linkovi

Poljska upozorava na "oružanu eskalaciju" zbog migranata na granici sa Belorusijom


Poljska policija i granični agenti pokušavaju da spreče hljade migranata da uđu na teritotriju EU
Poljska policija i granični agenti pokušavaju da spreče hljade migranata da uđu na teritotriju EU

Poljska je upozorila na moguću "oružanu eskalaciju" na granici sa Belorusijom, zbog nekoliko hiljada migranata koji tu pokušavaju da uđu na teritoriju EU. Poljska vlada optužuje Belorusiju da je namerno usmerila migrante na granicu, u sklopu "hibridnog rata".

Prema rečima portparolke poljske granične službe, u utorak je uhapšeno više od 300 migranata zbog pokušaja da ilegalno pređu granicu. Nije rečeno, međutim, da li su migranti zatražili azil u Poljskoj, što je njihovo međunarodno zagarantovano pravo.

Hiljade migranata i dalje čekaju na granici Belorusije i Poljske, ispred bodljikave žice i poljskih graničara. Varšava je rasporedila i specijalne policijske snage, a pojedini poljski zvaničnici procenili su da se duž granice nalazi 3 do 4 hiljade migranata.

Migranti su uglavnom iz Avganistana, Bliskog istoka i Afrike, uglavnom mlađi muškarci, ali ima i žena i dece. U izvešvaju beloruske televizije, koji Glas Amerike nije mogao nezavisno da potvrdi, navodi se da migranti ne žele da ostanu u Poljskoj, već da tuda prođu do Nemačke.

Migranti na granici Poljske i Belorusije
Migranti na granici Poljske i Belorusije

EU je optužila beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante kao političke pione i da im ugrožava živote "gangsterskim" ponašanjem. Brisel je i najavio nove sankcije protiv Belorusije.

Poljska i druge članice EU optužuju Belorusiju da ohrabruje ilegalne imigrante sa Bliskog istoka, iz Avganistana i Afrike da pređu granicu sa unijom, u znak odmazde zbog evropskih sankcija uvedenih Minsku zbog kršenja ljudskih prava.

"Beloruski režim napada poljsku granicu i Evropsku uniju na nezabeležen način. Trenutno imamo kamp migranata koji su blokirani sa beloruske strane. Tamo ima oko hiljadu ljudi, uglavnom mladića. Moramo da se suprostavimo tim agresivnim akcijama, ispunjavajući naše obaveze kao članica EU", rekao je na konferenciji za novinare u Varšavi poljski predsednik Andžej Duda.

Lukašenkova vlada, koju podržava Rusija, odbacuje optužbe da namerno izaziva migrantsku krizu i okrivljuje Evropu i Sjedinjene Države za patnje migranata na granici.

Lukašenko i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su u utorak telefonom o situaciji na granici i izrazili zabrinutost zbog raspoređivanja velikog broja poljskih vojnika na granici, prenela je u utorak beloruska državna agencija Belta.

"Vođenje rata sa ovim nesrećnim ljudima na granici Poljske i Belorusije i raspoređivanje tenkova - jasno je da je reč ili o obuci ili uceni. Mirno ćemo se tome suprostaviti", poručio je Lukašenko u televizijskom obraćanju.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sugerisao je da EU pruži Belorusiji finansijsku pomoć da zaustavi prilive migranata, pozivajući se na raniji dogovor sa Turskom.

Evropska komisija saopštila je da Belorusija ilegalno nudi migrantima lak ulazak u EU preko svoje teritorije.

"To je deo nehumanog i gangsterskog pristupa Lukašenkovog režima koji laže, zloupotrebljava i obmanjuje ljude i dovodi ih u Belorusiju pod lažnim obećanjem da će lako da uđu u EU" saopštio je portparol komisije.

UNHCR je takođe zatražio da se prestane sa upotrebom ranjivih ljudi kao političkih piona.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki napisao je na Tviteru da je u interesu Poljske da zatvori svoju granicu i da su akcijama Belorusije "u pitanju stabilnost i bezbednost cele EU".

Tenzije su narasle duž granice u ponedeljak, kada je velika grupa migranata pokušala da ilegalno uđe u Poljsku, ali je poljska policija u utorak saopštila da je situacija tokom noći bila mirna.

Poljske vlasti zatvorile su zvanični granični prelaz u toj oblasti i podelile video na kojem se vidi grupa migranata sa šatorima i logorskim vatrama na strani Belorusije.

U međuvremenu, litvanski parlament u utorak je proglasio vanredno stanje na granici te zemlje sa Belorusijom i u kampovima sa migrantima koji su došli iz te zemlje.

Jednomesečno vanredno stanje, koje stupa na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, omogućiće graničarima da "mentalnom prinudom" i "proporcionalnim fizičkim nasiljem" spreče migrante da uđu u Litvaniju.

XS
SM
MD
LG