Linkovi

G-7 poziva Belorusiju da okonča migrantsku krizu


Migranti spavaju u kampu nedaleko od kontrolno punkta Bruzgi-Kuznica, na granici Belorusije i Poljske, u regionu Grodno, Belorusija, 18. novembra 2021.
Migranti spavaju u kampu nedaleko od kontrolno punkta Bruzgi-Kuznica, na granici Belorusije i Poljske, u regionu Grodno, Belorusija, 18. novembra 2021.

Grupa zemalja G-7 osudila je u četvrtak, kako je nazvala, "orkestraciju neregularnih migracija preko njenih granica" koje sprovodi vlast Belorusije, pošto je susedna Poljska prijavila nove pokušaje prelaska njene granice.

"Pozivamo režim da odmah prekine svoju agresivnu i eksploatatorsku kampanju kako bi sprečio dalje smrti i patnje", saopštili su ministri spoljnih poslova Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Britanije i Sjedinjenih Država u zajedničkom saopštenju. "Međunarodnim organizacijama treba omogućiti trenutan i nesmetan pristup za isporuku humanitarne pomoći".

Evropske zemlje optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je gurao hiljade migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, da ilegalno pređu granicu u znak odmazde za sankcije Evropske unije kojima se kažnjava Belorusija zbog razbijanja prodemokratskih demonstranata. Belorusija je negirala da je organizovala okupljanje migranata na granici.

G-7 je u četvrtak saopštila da Belorusija pokušava da "odvrati pažnju" od kršenja međunarodnog prava i ljudskih prava. U saopštenju je izražena solidarnost sa Poljskom, kao i sa još dva suseda Belorusije – Litvanije i Letonije.

U vesti su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG