Linkovi

Poljska optužuje Belorusiju za granične incidente, upućen zvaničan protest


Žica na granici između Poljske i Belorusije kod sela Nomiki (REUTERS/Kacper Pempel/)
Žica na granici između Poljske i Belorusije kod sela Nomiki (REUTERS/Kacper Pempel/)

Poljske vlasti optužile su Belorusiju da je na granici dve zemlje orkestrirala prekogranični oružani upad.

To je iniciralo da beloruskom otpravniku poslova Aleksandru Česnovskom upute protest zbog, kako je precizirano, namerne eskalacije migrantske krize na granici dve države.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su naoružane neidentifikovane osobe u uniformama, u noći između nedelje i ponedeljka, prešle na teritoriju Poljske iz Belorusije.

Zamenik ministra spoljnih poslova Pjotr Vavržik uputio je odlučan protest protiv narušavavanja poljske državne granice, ističući da akcije koje su beloruske vlasti preduzimale poslednjih nedelja imaju sve očiglednija obeležja namerne eskalacije“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Poljske.

Istaknuto je i da Poljska takve poteze smatra neprihvatljivim i da ih neće tolerisati – uz poziv Belorusiji da pruži objašnjenje za incidente.

Sa druge strane, Belorusija je tvrdnje poljskih vlasti odbacila kao neosnovane. Takođe, zvanični Minsk negira optužbe Poljske i Evropske unije da namerno podstiče ilegalne migrante da uđu u Poljsku i druge države EU preko beloruske teritorije.

Anton Bičkovski, portparol beloruskog komiteta Državne granične straže negirao je tvrdnje poljskih vlasti – rekavši da im je cilj da se Poljskoj omogući produženje vanrednog stanja na granici.

To sugeriše da je glavna svrha tih akcija dalja eskalacija napetosti i pokušaj stvaranja negativne slike o Belorusiji“, rekao je Bičkovski – prenosi državna novinska agencija Belta.

Beloruskog izaslanika Aleksandra Česnovskog, poljske vlasti tri puta su pozivale da pruži odgovore u vezi sa situacijom na granici dve države koju stotine ljudi svakodnevno pokušavaju ilegalno da pređu.

Poljska je na granici uvela vanredno stanje kako bi zaustavila porast broja migranata iz zemalja poput Avganistana i Iraka koji pokušavaju da u tu zemlju stignu iz Belorusije.

Evropska komisija i zvanična Varšava tvrde da je krizu na granici dve države izazvala Belorusija kao vid hibridnog rata osmišljenog da izvrši pritisak na Evropsku uniju koje je uvela zvaničnom Minsku. Belorusija te optužbe poriče.

XS
SM
MD
LG