Linkovi

Novih 207 slučajeva koronavirusa na Kosovu, 36 u srpskim sredinama


ARHIVA - Zdravstveniu radnici ispred ambulante za Kovid 19 u Prištini (Foto: VOA)
ARHIVA - Zdravstveniu radnici ispred ambulante za Kovid 19 u Prištini (Foto: VOA)

Prema najnovijim podacima kosovskog Instituta za javno zdravlje od 401 testirane osobe u poslednja 24 sata, kod 207 osoba potvrđen je Kovid-19.

Pozitivni slučajevi su iz opštine: Priština (77), Gnjilane (27), Prizren (22), Kosovo polje (11), Lipljan (9), Đakovica (8), Srbica (7), Peć (5), Orahovac (5), Vučitrn (4), Vitina (4), Klina (4), Kosovska Kamenica (4), Južna Mitrovica (3), Obilić (3), Podujevo (3), Glogovac (2), Klokot (2), i po jedan slučaj u opštini: Dečani, Dragaš, Kačanik, Uroševac, Gračanica, Mališevo i Štimlje.

Na Kosovu je od početka epidemije na Kovid-19 testirano 26.916 osoba. Ukupno je registrovano 4.307 pozitivnih slučajeva, dok je od posledica ovog virusa preminulo 94 osobe.

Trenutno je broj aktivnih slučajeva obolelih od koronavirusa 2.118, a ukupno je izlečeno 2.095 osoba.

U srpskim sredinama 36 novih slučajeva

Epidemiolog Aleksandar Antonijević iz Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici saopštio je da je u srpskim sredinama registrovano 36 novoinficiranih Kovidom 19.

U Severnoj Mitrovici registrovano je 10, u Zvečanu i Zubinom Potoku po četiri, dok je osam novoobolelih iz Leposavića. Registrovano je i 10 novih slučajeva u srpskim sredinama južno od Ibra, u Prilužju, Štrpcu, Gnjilanu i Peći.

U Kliničkom centu u Severnoj Mitrovici hospitalizovano je 50 pacijenata, a po dvoje je smešteno u KBC u Nišu i Kragujevcu, dok se 121 lice nalazi u kućnoj izolaciji.

Antonijević je kazao da je od 18. juna zabeleženo ukupno 175 novoinficiranih u srpskim sredinama na Kosovu.

UNS i UNS na Kosovu: Hitno saopštiti informacije o kovidu-19 u srpskim sredinama na Kosovu

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu zahtevaju da predstavnici KBC Gračanica i Kriznog štaba Opštine Gračanica hitno održe konferenciju za novinare, kako bi javnost bila upoznata sa epidemiološkom situacijom u ovom delu Kosova.

Predstavnicima UNS-a na Kosovu brojni novinari su se obratili zbog toga što direktor KBC Gračanica Bratislav Lazić daje izjave samo određenim medijima, a njih uskraćuje za informacije o obolelima i situacijom sa virusom.


Medijima se i građani obraćaju sa uznemirujućim informacijama u vezi sa obolelima od Kovida 19, koje novinari, zbog zatvorenosti KBC-a Gračanica i Kriznog štaba Opštine Gračanica ne mogu da provere.

UNS i UNS na Kosovu zabrinjava i činjenica da su poslednju konferenciju za novinare u vezi sa epidemiološkom situacijom na centralnom Kosovu, predstavnici KBC Gračanica održali 17. aprila ove godine.

UNS i UNS na Kosovu ističu da je uskraćivanje informacija u vezi sa virusom korona neprihvatljivo, posebno zbog važnosti da do građana dođu tačne i pravovremene informacije, kako bi se zaustavile glasine koje ih uznemiravaju.

XS
SM
MD
LG