Linkovi

Hoti pozvao novinare, njegov zamenik ih zamolio da napuste skup


Goran Rakić (levo) i Avdulah Hoti tokom sastanka sa gradonačenicima kosovskih opština u Prištini (Foto: VOA)

Mediji na Kosovu često se tokom izveštavanja suočavaju sa brojnim
problemima, od nedostatka prevoda na brojnim skupovima i
konferencijama, do zabrane praćenja kompletnih događaja na koje su
pozvani. Današnji sastanak premijera Kosova Avdulaha Hotija i nekoliko
ministara sa gradonačelnicima kosovskih opština jedan je od takvih primera.

Poziv medijima za sastanak premijera Avdulaha Hotija sa gradonačelnicima kosovskih opština stigao je iz Hotijevog kabineta. Međutim sastanak je otvorio zamenik premijera Kosova Goran Rakić, pozdravljajući prisutne na srpskom, ali i albanskom jeziku.

“Uvaženi premijeru gospodine Hoti, uvaženi ministri, gospodine Zemaj, gospodine Ljikaj, poštovane zamenice ministara, uvaženi gradonačelnici opština, poštovani predstavnici medija”, rekao je Rakić na početku sastanka.

Posle ovih nekoliko protokolarnih rečenica, Rakić je reč dao premijeru Kosova, koji je najavio teme o kojima će razgovarati sa gradonačelnicima.

Svakodnevne prepreke u izveštavanju novinara na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

“Veoma je dobro što smo se sastali danas ovde da razgovaramo o početku nove školske godine i o proceni situacije i mera koje smo preduzeli do sada u vezi sa upravljanjem pandemijom koronavirusa. Sigurno je da uvek postoji potreba za efikasnijom saradnjom između ministarstava i opština”, rekao je Hoti.

Posle najavljenih tema za razgovor, premijer Kosova je dao reč svom zameniku.

“Rakiću ću dati ponovo reč da bi govorio o finansijskoj podršci opštinama u upravljanju sa situacijom u vezi sa Kovidom 19 i potom relevantnim ministarstvima i potom ćemo početi sa diskusijama i gradonačelnika”, kazao je premijer Kosova.

Međutim desetak novinarskih ekipa nisu bili u prilici da čuju ništa o finansijskoj podršci opštinama u vezi sa koronavirusom, niti da čuju predstavnike ministarstava i gradonačelnike.

“Mi bismo sad želeli da nastavimo sa ovim sastankom, ovom debatom i zamolio bih predstavnike medija da napuste salu. Hvala vam što ste došli”, rekao je Goran Rakić, posle čega su novinari morali da napuste salu gde se održavao sastanak.

Glavni urednik RTV KIM Goran Avramović smatra da je ovakvo ponašanje prema medijima nedopustivo iz nekoliko razloga.

“Kosovo pokazuje da još nije zrelo za nešto što se zove transparentnost i njegove institucije vrlo često iskazuju ovakav oblik ponašanja prema novinarima, što nije ništa drugo nego maltretiranje poslenika javne reči, jer vi treba da pređete određeni broj kilometara u određenoj postavci da bi došli da ispratite neki događaj. Ovaj događaj danas je bio jako važan, jer posle dužeg vremena na jednom mestu smo možda imali priliku da čujemo srpske gradonačelnike šta imaju da kažu premijeru”, kazao je za Glas Amerike Avramović

Novinari na Kosovu, posebno srpski, godinama se suočavaju i sa nedostatkom prevoda na brojnim događajima koje organizuju kosovske institucije, iako su po Ustavu Kosova službeni jezici na Kosovu - albanski i srpski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG