Linkovi

Bela kuća razmišlja da ukine subvencije Dženeral motorsu


Fabrika "Dženeral motorsa" u Ošavi, u Kanadi (Foto: Reuters/Carlos Osorio)
Fabrika "Dženeral motorsa" u Ošavi, u Kanadi (Foto: Reuters/Carlos Osorio)

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da Bela kuća razmišlja o ukidanju subvencija kompaniji "Dženeral motors", pošto je najveći američki proizvođač automobila najavio zatvaranje pet fabrika u Severnoj Americi i otpuštanje hiljada radnika. Tramp je kritikovao Dži Em zato što ne zatvara fabrike u Meksiku i Kini. "Američka vlada je spasila Dži Em a ovo nam je zahvalnost!", napisao je Tramp na Tviteru i najavio da će njegova administracija razmotriti ukidanje subvencija za sva vozila ove kompanije, uključujući i električna. Vrednost deonica "Dženeral motorsa" pala je posle Trampovog tvita.

Dži Em smanjuje troškove… zatvara fabrike i radna mesta.

“Ljudi ridaju. Nikad nisam video nešto ovako, a niko nam ne odgovara na pitanja”, kaže jedan od zaposlenih.

Posao bi moglo da izgubi i do 14.000 radnika "Dženeral motorsa" u Severnoj Americi - odnosno skoro 15 odsto radne snage ove kompanije. Između ostalog, zatvoriće se fabrike u Detroitu, jedna u blizini Baltimora i jedna u kanadskoj pokrajini Ontario.

Džeri Dijas, predsednik kanadskog sinidikata radnika "Dženeral motorsa" bio je odlučan:

“Neće nam zatvoriti fabriku bez velike borbe”.

"Dženeral motors" pravda svoju odluku promenjenim uslovima na tržištu i smanjenom prodajom tradicionalnih modela. Čak 65 odsto prodaje čine sportska vozila i kamioneti, u poređenju sa 50 procenata pre samo pet godina. Zbog toga, kompanija će prestati sa porizvodnjom šest modela putničkih automobila, među kojima su Ševi Kruz, Impala i Volt.

Predsednik je bio frustriran zbog odluke direktorke Dži Ema Meri Bare.

“Pričao sam sa njom i izrazio svoje nezadovoljstvo time što je uradila”.

Tramp je dodao da povećane carine zbog trgovinskog rata sa Kinom nisu krive za situaciju.

“Tarife nisu imale veze s tim. Ona je rekla da se automobili ne prodaju”.

Ali političari ipak upiru prstom u njega. Jedan demokrata iz Ohaja je optužio Trampa da je davao prazna obećanja, pošto je na jednom mitingu u Ohaju prošle godine garantovao da će se otvarati nova radna mesta.

“Vratićemo te poslove. Napunićemo fabrike ili ćemo ih srušiti i izgraditi nove”, rekao je Tramp tada.

"Dženeral motors" je najavio da će zadržati nekoliko fabrika u Ohaju a da neki od radnika iz zatvorenih fabrika mogu da pronađu poslove u drugim fabrikama. Kompanija je saopštila da tarife nisu krive za rezanje radnih mesta, ali navodi da je predsednikova trgovinska politika koštala Dži Em više od milijardu dolara.

XS
SM
MD
LG