Linkovi

Američka autoindustrija se oporavlja


Američka autoindustrija se oporavlja
Američka autoindustrija se oporavlja

U Detroitu, u Mičigenu, otvoren je ovogodišnji Međunarodni salon automobila – prvo važno predstavljanje novih modela i nove tehnologije. Ove godine salon se održava u jeku dobrih rezultata velike trojke - Forda, Krajslera i Dženeral Motorsa. Analitičari ipak kažu da se biznis još nije vratio u normalu, pre svega zbog visoke nezaposlenosti u zemlji.

Poruka koju je prilikom otkrivanja redizajniranog Forda fjužn izrekao generalni direktor, Alan Mjulali, glasila je da kompanija raste i ostvaruje profit.

Predani smo otvaranju 12 hiljada radnih mesta u Americi i njihovom popunjavanju do kraja godine. U pacifičkoj Aziji otvorićemo još 3 hiljade“, rekao je Mjulali.

Proširivanje Fordovih fabrika dolazi posle nekoliko profitabilnih godina i prethodne decenije, u kojoj je bilo zatvoreno na desetine hiljada radnih mesta. Prema novim ugovorima, ratifikovanim sa najvećim sindikatom autoindustrije, velika trojka - Ford, Krajsler i Dženeral Motors – vratiće mnoge američke radnike na posao.

Činjenica da smo mogli da se dogovorimo oko svih tih radnih mesta i investicija je, po meni, pozitivna za celu proizvodnu industriju“, rekao je predsednik sindikata UAW Bob King.

Iako ovo zvuči dobro, naročito posle nekoliko bankrotstava pod pokroviteljstvom vlade, profesor Univerziteta države Mičigen, Brus Pietrikovski kaže da preokret nije završen i da bi autoindustrija opet mogla da podbaci.

„Većina Amerikanaca nema primanja kakva su imali 2000. godine. Većina ih je ili nezaposlena ili imaju manje prihode nego onda kada je autoindustrija bila na vrhuncu prodaje“, kaže Pietrikovski.

Pietrikovski kaže da rast prodaje u Americi podstiče narasla potražnja kod kupaca, koji su tokom recesije odlagali kupovinu novog automobila.

Ali on dodaje da je druga prepreka daljem napretku američke autoindustrije povezana sa Vol stritom i padom tržišta kuća i stanova.

Pristupačnost kreditima je znatno smanjena pa Amerikanci teže nalaze povoljne pozajmice za kupovinu automobila i teže se odlučuju da se opterete takvom kupovinom“, kaže Pietrikovski.

To je i razlog zbog kojeg proizvođači na autosalonu u Detroitu nude manje, štedljivije i jeftinije automobile, nastojeći da dopru do onih potencijalnih kupaca koji bi želeli da kupe novi auto dok istovremeno prolaze kroz nesigurna ekonomska vremena.

XS
SM
MD
LG