Linkovi

Vlada smanjuje udeo u Dženeral Motorsu


Vlada Sjedinjenih Država smanjuje vlasnički udeo u najvećoj američkoj kompaniji za proizvodnju automobila.

Dženeral Motors je danas saopštio da će isplatiti vladi pet i po milijardi dolara za 200 miliona deonica u njenom posedu, a da će Sjedinjene Države verovatno prodati preostalih 300 miliona deonica tokom narednih 12 do 15 meseci. Država je pre gotovo četiri godine spasla Dženeral Motors od stečaja. Vlada je izdvojila 51 milijardu dolara za kompaniju koja je zatražila zaštitu od stečaja i potom reorganizovala svoju proizvodnju i smanjila broj modela.

Kritičari su posle tog paketa državne pomoći nazvali kompaniju „vladini motori“ i ta pomoć je postala sporno pitanje tokom ovogodišnje predsedničke izborne kampanje. Zahvaljujući paketu pomoći, Dženeral Motors je povratio svoj dominantan status i postao najveći proizvođač automobila na svetu 2011, mada će ga japanska „Tojota“ verovatno prestići kada se izračuna ukupna prodaja 2012.

Mada su američki poreski obveznici spasili kompaniju, po svemu sudeći će ostati kratkih rukava i neće povratiti ulaganje u GM u iznosu od 51 milijarde dolara. Posle kupovine vladinih deonica, ostaće još 21 i po milijarda dolara duga, a prodaja preostalih deonica - čija je današnja vrednost 27 dolara i 50 centi - nadoknadiće još svega oko 8 milijardi dolara.
XS
SM
MD
LG