Linkovi

Stanice za punjenje elektroautomobila uskoro u Beogradu


Prve stanice za punjenje električnih automobila mogu se očekivati u Beogradu krajem godine, rečeno je na okruglom stolu "Električni automobili i razvoj infrastrukture za punjenje vozila u Srbiji".

Činjenica je da ni na koridorima, ni u hotelima, ni u javnim objektima u Srbiji nema stanica za punjenje električnih vozila, niti postoji regulatorni okvir za registraciju električnih vozila u Srbiji, rekao je Siniša Mitrović iz Privredne komore Srbije.

"To je početak velikog državnog projekta u kome želimo da napravimo sinergiju univerziteta, biznis sektora i države, kako bi podigli infrastrukturu za električna vozila, koja postaju deo naše svakodnevice i deo kulture življenja," izjavio je Mitrović agenciji Tanjug.

Šef službe za pripremu novih ulaganja EPS-a Vladimir Šiljkut kaže da Srbiji upravo najviše nedostaju ti punjači koji se sve više i više poslednjih godina pojavljuju po Evropi, a da je kod nas ograničujući faktor i dalje što je za naše prilike jako visoka cena električnih automobila.

"Mi smo u suštini pre nekoliko godina očekivali da dođe do njihove ekspanzije i bili smo spremni kao isporučioci električne energije i nismo očekivali da ćemo imati bilo kakve negativne efekte što se tiče rada i eksploatacije mreže. Dobra volja postoji, međutim, bez subvencija države prema potencijalnim kupcima elektromobila, mislim da do te ekspanzije u narednih nekoliko godina neće doći", rekao je Šiljkut.

Ono što trenutno ima u Srbiji, kaže Šiljkut, to su uglavnom hibridni automobili, koje vlasnici pune preko punjača u svojim stanovima, ali to su, kako navodi, spori punjači, kojima je potrebno šest do osam sati da se napuni baterija, kako bi vozilo ima domet nekoliko desetina kilometara.

Šiljkut smatra da javni prevoz isto tako može da bude inoviran i navodi primer da već funkcioniše jedna linija u Beogradu, sa pet električnih autobusa i da je to "prostor gde očekujemo da može da dođe do unapređenja i razvoja električnih vozila".

On je dodao i da postoje određene povlastice koje kupci i korisnici električnih automobila imaju od strane države, a da je problem da li to treba da optereti druge poreske obveznike koji te automobile nemaju i da je potrebno to raspraviti i na tehničkom i na političkom nivou.

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je ranije da će na autoputevima u Srbiji biti uveden besplatan internet, SOS telefoni, ali i da će na nekoliko lokacija duž autoputa na Koridoru 10 biti postavljene i utičnice sa strujom za automobile na električni pogon.

Ipak, "problem u najavi" za vlasnike električnih četvorotočkaša može biti i sukob kompanija odgovornih za punjače, te postoji jedna vrsta priključka, koji odgovara markama Nisan, Micubiši i Tojota, dok drugačiji standard priključka podržavaju Fijat-Krajsler grupacija, Dženeral motors, Ford, Folksvagen i BMV i potpuno su nekompatibilni, te stručnjaci upozoravaju da je to ozbiljno ugrožavanje "zamaha na tržištu elektrovozila", navodi Tanjug.

Estonija je za sada prva i jedina zemlja koja je završila raspoređivanje punjenja mreže elektrovozila sa nacionalnom pokrivenošću, sa 165 brzih punjača, dostupnih duž autoputeva na maksimalnoj udaljenosti između 40 do 60 km.

XS
SM
MD
LG