Linkovi

Trgovinsko primirje SAD i Kine u Osaki


Predsednici SAD-a i Kine Donald Tramp i Ši Šinping (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Predsednici SAD-a i Kine Donald Tramp i Ši Šinping (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

Sjedinjene Američke Države i Kina saglasile su se u subotu da otpočnu nove trgovinske pregovore i da Vašington odloži uvođenje dodatnih carina na kinesku robu.

“Vratili smo se na stazu i videćemo šta će se ubuduće dešavati”, rekao je Tramp medijima nakon više od sat vremena razgovora sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom na marginama samita G20 – dvadeset ekonomski najrazvijenjih država sveta u japanskom gradu Osaki.

Vratili smo se na stazu i videćemo šta će se ubuduće dešavati: Donald Tramp
Vratili smo se na stazu i videćemo šta će se ubuduće dešavati: Donald Tramp

Tramp je rekao da postojeće carine neće biti povećavane i da se neće uvoditi dodatni porez na robu u vrednosti od 300 milijardi dolara koja se uvozi u SAD.

"Uzdržavamo se od carina – a oni će kupiti naše poljoprivredne proizvode”, rekao je Tramp u obraćanju medijima, ne govoreći o detaljima.

"Ako se dogovorimo, biće to istorijski događaj”, ukazao je Tramp.

Predsednik nije govorio o vremenskim okvirima dogovora, koji je označio složenim, rekavši da se sa time nikuda ne žuri.

“Želim da to prođe kako treba”, rekao je Tramp.

Želim da to prođe kako treba: Donald Tramp
Želim da to prođe kako treba: Donald Tramp

Primirje dve najveće svetske ekonomije znači stišavanje tenzija posle godine trzavica u kojoj su dve države, jedna drugoj uvodile carine na uvoz koje su iznosile milijarde narušavajući globalnu snadbevenost, tržišta, svetski ekonomski rast.

Spor o kineskom Huaveju

Govoreći o kineskom gignatu Huaveju, kome su američke vlasti zabranile da svoje proizvode prodaje američkim kompanijama, zbog kako je obrazloženo bezbednsnih rizika, Tramp je rekao da će američko ministarstvo trgovine narednih dana razmatrati da li že biti skinut sa crne liste.

Kina je saopštila da pozdravlja taj potez.

"Ako SAD urade ono što najavljuju, naravno, mi to pozdravljamo", rekao je Vang Ksiaolong, izaslanik kineskog ministarstva spoljnih poslova koji je predstavljao Kinu na samitu G20. Proizvođači mikročipova u Sjedinjenim Državama takođe su pozdravili Trampove najave.

"Ohrabreni smo da najavom o ponovnom otpočinjanju pregovora i suspenziji tarifa. Nadamo se da ćemo uskoro imati više detalja u vezi sa Huavejom”, izjavio je Džon Nojfer, predsednik američke asocijacije proizvođača poluprovodnika.

Kompanija Huavej je više od godinu dana pod lupom američke javnosti suočena sa američkim tvrdnjama da bi na “mala vrata” u opremi koju proizvodi mogla omogućiti Kini da špijunira američke komunikacije.

Iako kompanija negira da njeni proizvodi mogu predstavljaju pretnju po bezbednost, Sjedinjene Države su naznačile svojim saveznicima da izbegavaju proizvode pete generacije te kompanije ili njene 5G mreže.

Sugerisano je da bi to mogao biti i značajan činilac prilikom sklapanja trgovinskih sporazuma sa SAD.

XS
SM
MD
LG