Linkovi

Kina i SAD ponovo u ratu tarifama


Fabrika američkih zastava u Kini
Fabrika američkih zastava u Kini

Trgovinski rat dvije najveće svjetske ekonomije, Sjedinjenih Država i Kine, sve više se zaoštrava. Vašington odlučio da poveća tarife na kineske proizvode u vrijednosti od 200 milijardi dolara, dok je Peking upozorio da će na to uzvratiti, a najveće posljedice na kraju bi mogli da snose američki potrošači. Međutim, predsjednik Donald Tramp tvrdi da i dalje postoji šansa da dvije strane postignu dogovor, iako je i runda pregovora u petak završena bez sporazuma.

Trgovinski pregovori američkih i kineskih zvaničnika nastavljeni su u petak u Vašingtonu, nekoliko sati nakon što su Sjedinjene Države odlučile da udvostruče tarife na kineske proizvode u vrijednosti od 200 milijardi dolara. Tarife, povećane sa 10 na 25 odsto, stupile su na snagu nešto posle ponoći.

“Nećemo popustiti dok Kina ne prestane da vara naše radnike i krade naše poslove", kazao je predsednik SAD Donald Tramp

Tramp je tvitovao da ne žuri da završi pregovore sa Kinom, a da će zbog tarifa zemlja biti “snažnija”.

"Ne moramo da poslujemo sa njima. Možemo da proizvodimo ovdje, ako budemo morali, kao što smo nekada radili”.

Američki predsjednik ipak je poručio da se bilateralni razgovori nastavljaju “na srdačan način”.

"Čak i ako dvije strane narednih nekoliko dana postignu sporazum o primirju oko novih tarifa, to će biti samo privremeni ishod. Trgovinski sukob Kine i Sjedinjenih Država nastaviće se na sličan ili različite načine. Zbog toga će u doglednoj budućnosti postojati ozbiljan ekonomski spor dvije strane”., rekao je Ši Jinghong, profesor na univerzitetu Renmin u Kini.

Kinesko ministarstvo trgovine upozorilo je da će na američke tarife uzvratiti neophodnim kontramjerama. Sukob je eskalirao proteklog vikenda, nakon što je Tramp optužio Kinu da je tokom pregovora odustala od datih obećanja.

Tramp je zatim iznio pogrešnu tvrdnju da će američki sekretarijat za finansije direktno dobiti masovne uplate. Međutim, posljedice će vjerovatno trpjeti američki potrošači, zbog očekivanog povećanja cijena odjeće, elektronskih uređaja i gotovo svih proizvoda iz Kine.

"Ne očekujem da će neko željeti da situacija dodatno eskalira posle ovoga, jer su obje strane i dalje za pregovaračkim stolom”, kaže potpredsednik Američke privredne komore u Kini Greg Giliga

​Uprkos obnovljenom trgovinskom ratu, predsjednik Tramp kaže da je u kontaktu sa kineskim kolegom Ši Đinpingom.

On mi je prijatelj, ali ja zastupam SAD, a on Kinu”, upozorava predsednik SAD.

Peking je na prethodno povećanje američkih tarifa odgovorio podizanjem carina na američki uvoz vrijedan 110 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG