Linkovi

Kina optužila SAD za "ekonomski terorizam"


Kineski kontejneri u luci u Los Anđelesu
Kineski kontejneri u luci u Los Anđelesu

Predsednik Donald Tramp rekao je da i dalje veruje da bi Kina volela da sklopi novi trgovinski dogovor sa Sjedinjenim Državama i da možda sada žali što je odustala od ispunjavanja pojedinih sporazuma koje su postigli pregovarači dve zemlje.

"Imali smo dogovor i prekršili su ga. Mislim da to ne bi ponovo uradili”, rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

Takođe je naglasio da su zbog američkih tarifa na kineske proizvode, pojedine fabrike u Kini odlučile da presele proizvodnju u druge zemlje. Dodao je i da su tarife neznatno uticale na inflaciju u Sjedinjenim Državama.

Trgovinski pregovori zvaničnika dve zemlje nedavno su prekinuti, ali je američki sekretar za finansije Stiven Mnučin najavio da će verovatno otputovati u Peking u bliskoj budućnosti da bi nastavio pregovore.

U međuvremenu, zamenik kineskog šefa diplomatije Žang Hanhui optužio je Sjedinjene Države za “ogoljeni ekonomski terorizam” u trgovinskom ratu dve zemlje, koji se vodi od još od jula prošle godine kada je Tramp prvi put uveo tarife na kineske proizvode vredne više milijardi dolara.

Žang je poručio da Kina ne želi trgovinski rat, ali i da ga se ne plaši, dok je poteze Trampove administracije nazvao “ekonomskim maltretiranjem”.

XS
SM
MD
LG