Linkovi

Bez konkretne reakcije Kine posle blokade Huaveja u SAD


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sjedinjene Države trebalo bi da pokažu iskrenost ukoliko žele smisleni dijalog o trgovini, saopštile su kineske vlasti, nakon poteza američkog predsednika Donalda Trumpa koji bi se mogao odraziti na poslovanje kineskog telekomunikacionog giganta Huaveja u Sjedinjenim Državama.

Tramp je u sredu doneo odluku kojom je američkim kompanijama zabranjena upotreba telekomunikacione opreme čiji je proizvođač označen kao pretnja po nacionalnu bezbednost. Odluka se u američkoj javnosti tumači kao prvi korak ka ozvaničenju zabrane poslovanja sa kineskim Huavejem.

Kina još nije povukla konkretan potez nakon odluke koja bi joj mogla izazvati dodatne napetosti u trgovinskim odnosima sa Sjedinjenim Državama. Kineski državni mediji, međutim, zauzimaju sve oštriji ton – uključujući i komentar objavljen na naslovnici lista vladajuće kineske Komunističke partije.

Istovremeno, juan, kineska valuta, oslabila je do najniže vrednosti u poslednjih pet meseci. Međutim, neimenovani izvori rekli su agenciji Rojters da će se kineska Centralna banka postarati da ne bude narušen kurs od sedam juana za jedan dolar.

Prethodno je, u sredu, Huavej upozorio Sjedinjene Države da bi zabrana postavljanja mreže 5G tehnologije u SAD-u uticalo i na stepen zaposlenosti američkih građana. U pokušajima da javnost ubedi da nema rizika u poslovanju sa tom kompanijom Huavej je, izmežu ostalog, ponudio klijentima potpisivanje sporazuma o, kako su objasnili, zabrani špijuniranja.

XS
SM
MD
LG