Linkovi

Farmeri u SAD se bore sa kišom i posledicama Trampove politike


Poljoprivrednica iz Ilinoisa Megan Dvajer
Poljoprivrednica iz Ilinoisa Megan Dvajer

Na američkom srednjem zapadu je ove godine palo toliko kiše da je oboren rekord u količini padavina u celoj Americi. Poljoprivrednici se bore sa poplavama i lošim uslovima setve, a veliki problem su i gubici uzrokovani trgovinskim ratom sa Kinom.

Zbog kiše, ova sezona setve je jedna od najlošijih koje je doživela Megan Dvajer, poljoprivrednica iz Ilinoisa.

“U idealnim uslovima bismo već bili gotovi sa setvom kukuruza i dobrim delom bismo završili sa pasuljem, a ovako smo zasadili samo 5 odsto od onoga što smo planirali”.

A boljitak se ni ne nazire. Zaključno sa krajem maja, farmeri u Ilinoisu su zasadili samo 35 odsto planiranog, što je dramatičan pad u odnosu na 95 odsto u istom periodu prošle godine.

Megan Dvajer će morati brzo da odluči – da li da kasni sa setvom i nada se da će uspeti, ili da se odluči za delimično obeštećenje od osiguranja, ako ne sadi uopšte.

Osiguranje može da pomogne poljoprivrednicima da umanje gubitke nastale zbog lošeg vremena, ali to je opcija koju oni retko koriste.

Adam Nilsen iz Udruženja farmera u Ilinoisu kaže da konstantna kiša vodi ka ekonomskoj nepogodi, posebno štetnoj za poljoprivednike koji već petu godinu zaredom beleže gubitke.

“I u normalnim okolnostima bi ovo bila veoma stresna godina. Ali, tome dodajte i činjenicu da ulazimo u drugu godinu trgovinskog rata zbog kojeg su nam zatvorena mnoga tržišta. Sve to na svojoj koži osećaju članovi našeg udruženja”

Nedavni krah u trgovinskim pregovorima Kine i SAD stvara dodatne probleme farmerima.

“60 odsto naše soje se izvozi, dve trećine onoga što proizvedemo. Krajnji kupac je Kina. Sada je neizvesno gde će završiti naš proizvod. Tome dodajte i kišu, poplave i nemogućnost da se rečni saobraćaj odvija normalno. Sve i da imamo kupca, nemamo kako da isporučimo proizvod. Ovo je vreme velike neizvesnosti”, kaže Megan Dvajer.

Predsednik Donald Tramp je obećao da će farmerima, preko Sekretarijata za poljoprivredu, nadoknaditi gubitke koji se ove godine procenjuju na oko 16 milijardi dolara. To bi moglo delimično da im olakša situaciju, ali farmeri poput Megan Dvajer kažu da bi radije da imaju otvoreno tržište na kome mogu da prodaju svoj proizvod.

Ipak, nemaju mnogo izbora osim da prihvate pomoć države.

“Već sam videla da ljudi komentarišu kako “farmeri samo žele socijalnu pomoć”, da im se neko nađe i da im vlada plati da rade to što rade. To nije istina. Mi moramo da uzmemo pomoć da bismo mogli da prehranimo porodice i nastavimo sa proizvodnjom – koja je potrebna I našoj zemlji i celom svetu”

A da bi mogli da proizvode, potrebno je da se razvedri i otopli – kako bi se polja osušila i setva konačno bila moguća. Ali, kratkoročna vremenska prognoza ne obećava.

XS
SM
MD
LG