Linkovi

Ruskom antiratnom aktivisti iz Beograda Petru Nikitinu zabranjen ulazak u Srbiju


ARHIVA - Petar Nikitin, ruski antiratni aktivista iz Beograda.
ARHIVA - Petar Nikitin, ruski antiratni aktivista iz Beograda.

Petru Nikitinu, ruskom antiratnom aktivisti i osnivaču Ruskog demokratskog društva, nastanjenom u Beogadu, pogranične vlasti Srbije zabranile su ulazak u zemlju na Beogradskom aerodromu bez ikakvog dodatnog objašnjenja.

Nikitin u izjavi za Glas Amerike kaže da se vraćao sa godišnjeg odmora i da je u Beograd doleteo letom sa tranzitnog aerodroma u Frankfurtu, kada mu je na beogradskom aerodromu oduzet pasoš i da bi mu tek posle tri sata zadržavanja bez ikakvog obrazloženja rekli da mu je zabranjen ulaz u zemlju i da se od njega traži da se vrati odakle je i došao - u Frankfurt, prvim letom, što je on odbio.

"Meni ne može biti zabranjen ulaz u zemlju, jer mi je odobreno stalno nastanjenje. Po tom pitanju ja se ne razlikujem od srpskog državljanina. Pre nego što mi zabrane ulaz morali bi da mi ukinu stalno nastanjenje", rekao je Nikitin za Glas Amerike.

"Nikakvog obrazloženja za zabranu ulaza nije bilo, osim toga što je protiv mene na snazi zabrana ulaza. Dakle, ulaz je zabranjen zato što je zabranjen", konstatovao je on.

Nikitin se, dok je razgovarao sa reporterom Glasa Amerike, i dalje nalazio na aerodromu u graničnoj zoni.

"Tražili su da se vratim prvim letom u 6 ujuitro, ja sam to odbio, jer nemam šta da radim u Frankfurtu. Moj dom je Beograd i živim ovde. Planiram da ostanem ovde dok me ne puste u zemlju ili me nasilno deportuju", kazao je Nikitin.

Nikitin je na svom Fejsbuk nalogu jutros objavio fotokopiju rešenja koje mu je na aerodromu izdala Uprava granične policije pod brojem 28-594/23.

"Nemam drugog doma osim Beograda, gde imam dvoje dece. Zabrana grubo krši član 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i pravo na porodični život. Čekam prinudnu deportaciju ako treba", poručio je Nikitin.

Nikitinje više puta organizovao skupove protiv ruske agresije na Ukrajinu i organizovao tribine sa antiratnom tematikom. Više puta je bio i sagovornik Glasa Amerike na temama ruskog rata u Ukrajini i aktivizma ruskih imigranata koji žive u Srbiji.

U Srbiji živi od 2016. godine, a osim ruskog ima i državljanstvo Holandije. Oštar je kritičar režima ruskog predsednika Vladimira Putina.

RDO: Nesporauzm ili ograničavanje ljudskih prava

U reakciji na zadržavanje Nikitina, Rusko demokratsko društvo (RDO) podsetilo je da on živi u Srbiji dugi niz godina, da ima stalni boravak i da mu deca koja žive u Srbiji imaju državljanstvo Srbije.

"Petar se već nekoliko godina bavi građanskim aktivizmom u okviru zakona Srbije i nikada zbog toga nije imao nikakva potraživanja od organa reda (kao ni od RDO-a koji je on osnovao)", naveli su u RDO.

"Smatramo da je ova situacija ili nesporazum, ili eklatantan slučaj ograničavanja ljudskih prava i pritiska vlasti na građanskog aktivistu", poručuju i navode da će od srpskih vlasti tražiti objašnjenja i osnove za legitimnost ovakve odluke.

"Pritisak na građanske aktiviste može imati posledice u pogledu privlačnosti zemlje za useljavanje iz Rusije, kao i na odnose Srbije sa Evropskom unijom i pravnu situaciju u zemlji u celini", ocenjuju u RDO i podsećaju da je srpska Bezbednosno-informativna agencija, "na čiji zahtev je izrečena ova zabana, već sama sebe kompromitovala" te da su vlasti SAD uvele sankcije njenom šefu Aleksandru Vulinu.

"Srbija počinila krivično delo"

Advokat Čedomir Stojković ocenio je da je Srbija u slučaju zadržavanja Nikitina počinila krivično delo.

"Proterivanje bilo koje osobe kojoj je odobreno stalno nastanjenje u Srbiji se može vršiti samo na osnovu sudske oduke – a ta odluka ne postoji! Protiv Petra Nikitina nikada nije čak ni pokrenut bilo kakav sudski postupak, pa samim tim nikakva sudska odluka o njegovom proterivanju, kao prethodnom usovu zabrane ulaska, nije mogla da bude doneta", naveo je Stojković na svom Tviter nalogu.

U pisanoj odluci navedeno je, dalje objašnjava Stojković, da mu se zabranjuje ulazak jer je "na snazi zaštitna mera udaljenja, odnosno mera bezbednosti proterivanja stranca", ali ta mera nikada nije doneta i nju bi mogao da donese isključivo sud u postupku u kom bi pozvao i Nikitina, i njegovog advokata da se izjasne o navodima.

"Ovakvim kršenjem zakona pripadnici Bezbednosno informativne agencije su počinili krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz člana 359 Krivičnog zakonika, jer su Petru Nikitinu, zakonitom stanovniku Srbije, mimo odluke suda zabranili da uđe u Srbiju", piše Stojković.

On je najavio da će biti podneta žalba - o kojoj će odlučivati MUP Srbije, kao i da će o svemu biti obavečtene i međunarodne organizacije, ali podneti i krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja, "jer je više neko jasno da su BIA i MUP zloupotrebili službena ovlašćenja i stali u zaštitu interesa Ruske Federacije...".

Stojković takođe povezuje ovaj događaj sa uvođenjem sankcija šefu BIA Aleksandru Vulinu i podsećaju da je "Ambasada Ruske Federacije na više zvaničnih sastanaka sa zvaničnicima Srbije zahtevala sankcionisanje antiratnih aktivista koji kritikuju Vladimira Putina".

MUP Srbije, niti druge institucije u zemlji, nisu se do zaključenja ovog izveštaja izjašnjavali o slučaju zadržavanja Nikitina.

Oštre reakcije stranaka i organizacija: "Srbija neće postati ničiji kazamat"

Više nevladinih udruženja, organizacija i stranaka osudilo je danas sprečavanje Nikitina da uđe u zemlju.

"Zahtevamo od, na žalost još uvek, ministra Gašića da se hitno oglasi i objasni kako Pjetar Nikitin, koji ima dozvolu stalnog boravka, suprugu i dvoje dece u Srbiji, predstavlja bezbednosnu pretnju po našu državu i zbog čega mu je granična policija na Aerodromu Nikola Tesla izdala rešenje o zabrani ulaska", navodi se u saopštenju Pokreta slobodnih građana.

Kako se ističe, takva odluka je naročito zabrinjavajuća nakon uvođenja sankcija SAD direktoru BIA Aleksandru Vulinu pod optužbom i za pomaganje Rusiji u širenju uticaja u Srbiji.

Iz nevladine organizacije Grupa Oktobar podsećaju da je proterivanje bilo koje osobe kojoj je odobreno stalno nastanjenje u Srbiji se može sprovoditi samo na osnovu sudske oduke – a da takva odluka ne postoji.

Stranka slobode i pravde ocenila je da "besramni, ali i zabrinjavajući događaj" zaustavljanja Nikitina otvara pitanje "da li vlast Aleksandra Vučića od sada zabranjuje ulazak u Srbiju Putinovim kritičarima". "Dodatno je uznemirujuće što se ovaj postupak po nalogu Bezbednosno-informativne agencije dogodio upravo uoči jutrošnjeg sastanka Aleksandara Vučića i ruskog ambasadora Bocan-Harčenka, što odmah otvara pitanje i da li je ovo bio 'dar' ambasadoru Rusije od strane direktora BIA Aleksandra Vulina i njegovog nalogodavca Vučića nakon stavljanja Vulina na američku 'crnu listu'", piše u saopštenju SSP-a koji zahteva momentano odobravanje Nikitinu da se vrati svom domu i porodici u Beogradu, kao i odgovore na sva postavljena pitanja.

Iz Akcije progresivne Vojvodine zahtevaju da se pod hitno omogući Peteru Nikitinu da uđe u Srbiju s Aerodroma "Nikola Tesla".

"Režim treba da zna da Srbija neće postati ničiji kazamat, ničija privatna prćija dinastije u pokušaju, ma koliko nas proganjali", ističu iz te organizacije.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencije FoNet.
XS
SM
MD
LG