Linkovi

Stojković podneo krivičnu prijavu protiv Miše Vacića zbog prebijanja ruskog državljanina


Advokat Čedomir Stojković i ruski državaljanin Ilija Zerov ispred tužilaštva u Beogradu
Advokat Čedomir Stojković i ruski državaljanin Ilija Zerov ispred tužilaštva u Beogradu

BEOGRAD - U ime svog klijenta Ilije Zerova, državljanina Rusije, beogradski advokat Čedomir Stojković podneo je u ponedeljak krivičnu prijavu protiv predsednika Srpske desnice Miše Vacića i još četvorice muškaraca zbog nasilničkog ponašanja i teških telesnih povreda koje su mu naneli nakon što je prekrečio natpis “Smrt Ukrajini” ispod murala podrške paravojnoj grupi Vagner.

Slučaj prebijanja devetnaestogodišnjeg Rusa dogodio se 29. januara na Novom Beogradu, a povrede, kako je svedočio Ilija Zerov, mu je pesnicama naneo upravo Vacić. Zerov je kasnije identifikovao Vacića, iako je tokom napada nosio masku sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ilija Zerov je državljanin Rusije i on je pretučen ovde na Novom Beogradu od strane petorice napadača. Pretučen je dok je se borio protiv nacionalne mržnje, dok se borio protiv grafita u kojem se pozivalo na smrt Ukrajini”, rekao je advokat Stojković ispred zgrade tužilaštva i dodao da je Miša Vacić predsednik Srpske desnice i da je finansiran od strane Ruske Federacije i režima Vladimira Putina.

Advokat Čedomir Stojković o tužbi protiv Miše Vacića
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Ilija Zerov je ispričao šta mu se dogodilo i kako je napadnut.

U jednom momentu mi je prišao muškarac sa crnom maskom sa likom Putina, zamahnuo je i udario me po levom uhu. Dobio sam zaglušenja i po nalazu lekara oštećen mi je sluh. Taj muškarac me počeo maltretirati i tražio da se izvinim zbog oštećenog murala”, rekao je Zerov.

Po rečima Stojkovića, prijava je podneta i zbog širenja i izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti jer su osumnjičeni štitili mural koji svojom porukom, kako je rekao "jasno podstiče mržnju i poziva na ubistvo".

Zerova je izbegavao da bude umešan u sukob i pokušavao je da pobegne sa mesta incidenta, ali ga je jedan od osumnjičenih video sa prozora svog stana. Nakon toga su ga pojurili i sustigli, jedan od njih ga udario pesnicom u glavu od čega mu pukla bubna opna, a zatim ga je sa ostalim osumnjičenima oborio na zemlju, šutirao ga i pretio mu da će ga ubiti.

Osumnjičeni su od ruskog državljanina tražili 500 evra tvrdeći da je naneo toliku štetu muralu, a zatim su ga protivpravno lišili slobode i držali, po rečima Stojkovića, kao taoca narednih pola sata.

U izjavi ispred tužilaštva u Novom Beogradu, Stojković je pokazao fotografiju sa društvenih mreža Vacića iz Rusije na kojoj pozira sa dvojicom naoružanih pripadnika grupe Vagner.

BIA nije pozvala Mišu Vacića da ga pita šta je radio tamo, zašto je tamo išao, pod čijom je komandom i koji su mu zadaci u Srbiji. Jedan od zadataka očigledno jeste prebijanje ruskih državljana koji se bore protiv Putina. Doživeli smo da Srbi u Srbiji tuku Ruse koji su pobegli od režima Vladimira Putina”, rekao je Stojković.

Petar Nikitin, iz Ruskog demokratskog društva je rekao da iza proruskih ili antiukrajinskih grafita u Beogradu stoje dve male grupe – Narodne patrole i Srpska desnica.

Ono što su uradili Iliji mora da bude procesuirano i odgovorni moraju da budu kažnjeni”, istakao je Nikitin.

XS
SM
MD
LG